Súdwest-Fryslân vervangt bestrating door groen

Foto: Gemeente SWF

SWF - De gemeente Súdwest-Fryslân vervangt de komende jaren een fors aantal tegel- en klinkerpaden door groenstroken. 

Het gaat om bestrating die niet of nauwelijks wordt gebruikt. Door meer groen te creëren speelt de gemeente in op het veranderende klimaat.

“Ook in Nederland hebben we in toenemende mate te maken met hevige regenbuien of juist lange periodes van hitte. Daarom moeten we met z’n allen in actie komen en hierop inspelen,” zegt wethouder Mark de Man. “Niet alleen vanwege het klimaat, maar ook omdat groen goed is voor de biodiversiteit. Bovendien ziet het er veel mooier uit.”

Een groeiend aantal inwoners vraagt een gratis geveltuin bij de gemeente aan. De teller staat inmiddels al op 225 aangelegde geveltuinen. De Man: “Het is prachtig dat steeds meer mensen hier bewust mee aan de slag gaan. Maar we willen zelf ook het goede voorbeeld geven. Daarom vervangt de gemeente waar het kan stoepen en klinkerpaden door groenstroken. Dit gebeurt niet zomaar. We beoordelen hoe vaak een pad wordt gebruikt en of er een veilig alternatief is, zoals een stoep aan de overkant.”

Omwonenden worden vooraf geïnformeerd door de gemeente als een stoep of pad in hun buurt wordt vervangen door een groenstrook. “Misschien is niet iedereen even blij als we bestrating weghalen, maar het helpt bij het halen van de klimaatdoelen. Daar moeten we ons allemaal voor inzetten,” aldus wethouder De Man.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden