Vaardigheidstoetsen voor brandweer op terrein PaxGroup Heerenveen

HEERENVEEN - Afgelopen zaterdag stond het terrein van PaxGroup Heerenveen in het teken van vaardigheidstoetsen voor brandweerploegen.

Brandweerploegen vanuit Blaricum, Elspeet, Nijkerk, Beilen, Lopik en Haren streden zaterdag tegen elkaar in de klasse: Hoofdklasse, de winnaar mag 23 september naar de landelijke finale in Nunspeet.

Scenario

Een vrachtwagen die o.a. lithium accupakketten vervoerde heeft een technisch mankement gehad. Bij het oprijden van het terrein van PAX Groep Heerenveen ontstaat er brand in het motorcompartiment van de vrachtwagen. De turbo van de vrachtwagen wordt dusdanig aangetast dat het tot stilstand brengen van het voertuig onmogelijk is geworden. Door de rook die naar binnen slaat ziet de chauffeur zo goed als niks.
 
Met een snelheid van 30 km/h rijdt de chauffeur over het terrein, hij ziet zo goed als niks en is niet in staat om te stoppen. Op het moment van dit voorval is er een heftruckchauffeur bezig met het terugzetten van het ‘gashok’ op de reguliere locatie. Het gashok was kort even verplaatst om ruimte te maken voor het draaien van een vrachtwagen met een uitzonderlijk lange lading.
 
De vrachtwagen ramt de heftruck die op dit moment het gashok op de vork heeft. De heftruck en het gashok worden door de klap gekanteld, waarbij de heftruckchauffeur met twee benen onder het gashok klem komt te zitten. Binnen in het gashok is duidelijk gesis te horen vanuit een gasfles. Er zijn daarnaast meerdere (6) gasflessen van 10,5 KG uit het opengebroken gashok gerold. De chauffeur van de vrachtwagen schrikt door de klap en geeft een flinke ruk aan het stuur, waardoor hij met een snelheid van 30 km/h het gebouw van PAX Groep ramt.
 
De cabine van de vrachtwagen is verdwenen in de tussenwand van de twee ‘loodsdelen’, waarbij de oplegger met daarop de lading met lithium accupakketten nog uitsteekt. De cabine is te zien vanaf de westkant, de oplegger vanaf de oostkant. De motor van de vrachtwagen draait nog altijd volop. Het is medewerkers van PAX vanwege de enorme schade niet gelukt om de cabine binnen te komen en de vrachtwagenchauffeur is onwel geraakt. De zes gasflessen uit het opengebroken gashok rollen tegen het gebouw aan, bij drie flessen is gesis te horen.
 
Aan de spelende brandweerploegen de taak om het incident te bestrijden.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden