Veertig bomen in Koudum tegen de vlakte voor een glasvezelkabeltje

Algemeen
Afbeelding

INGEZONDEN - De bewoners van de Wetterbies, Barchjeblom en Swanneblom in Koudum voelden zich woensdag 1 december overvallen door de Gemeente Sûd West Fryslan.

 Er viel een brief op de mat waarin stond dat de gemeentelijke groenstroken op 6 en 7 december leeg gehaald zouden gaan worden omdat er glasvezelkabel doorheen zou moeten. De bewoners wisten op dat moment nog van niets.

Snelle navraag bij de gemeente leerde dat door de plannen van de gemeente zo’n veertig bomen gaan sneuvelen. En dat er voor die bomen geen bomen terug komen maar opgaande heesters.

Het gaat om straten zonder trottoir. De bomen, die er al zo’n 25 jaar staan zijn gezichtsbepalend. Volgens de gemeente zijn het stroken, waar kabels en leidingen onder de grond door lopen en waar nooit bomen hadden mogen staan. Dát verbaast de bewoners want in één van de stroken heeft de gemeente twee jaar geleden nog twee bomen vervangen.

De kabel zou niet onder de klinkerweg mogen worden gelegd, wat de meest logische plek lijkt. Maar er zijn voldoende plekken te vinden in Koudum waar ook geen trottoir is en waar ook geen groenstroken zijn, zoals aan de haven. En zelfs een het einde van de betreffende straten. Ook daar moet kabel komen. ‘Hoe doet men het daar dan?’ zo vragen de bewoners zich af.

Verder snappen de bewoners niet dat een relatief dun glasvezelkabeltje niet langs de bomen gelegd kunnen worden. De stroken zijn 2 meter breed en er kan eenvoudig in gegraven worden.

Een van de buurtbewoners is nog actief als projectmanager in het leggen van kabels en dan met name glasvezelkabels in zogenoemde Fiber-to-the-Home projecten in zowel grootstedelijke gebieden als de buitengebieden. Hij zegt dat hier door de gemeente SWF een oplossing is gekozen die veel te kort door de bocht is.

De bewoners zullen er alles aan doen om de bomen te behouden. Zij zijn bereid om de werkzaamheden te blokkeren. Maar zijn ook bereid om met alternatieven te komen. Desnoods zetten zij zelf de spa in de grond om een sleuf te graven.

Vandaag overhandigen zij een brief aan Burgemeester en Wethouders, waarin geëist wordt de plannen te staken en in overleg te gaan met de bewoners.

Buurtvereniging Oer ’t Wetter Reint