Verdachten carbidkanon Joure in hoger beroep

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE - De tien verdachten in de zaak van het carbidkanon in Joure gaan in hoger beroep. Zij kregen door de rechtbank onlangs taakstraffen opgelegd.

De tien jonge mannen werden drie weken geleden veroordeeld tot 180 uur taakstraf. De explosie met het carbidkanon in het centrum van Joure leidde op oudejaarsdag 2020 tot schade aan auto's, winkels, huizen en hotel Anne-Klare. Niemand raakte ernstig gewond.

Advocaat Tjalling van der Goot pleitte voor vrijspraak. De verdachten zeggen dat er geen sprake was van opzet. Het kanon zou zijn afgegaan door een 'statische ontlading'.

Daarnaast heeft de rechtbank het over uitingen van mensen bij het kanon in de buurt - op een brug - en het feit dat ze zich voorbereidden op een ontploffing. Maar op de brug stonden meer mensen dan alleen de verdachten, zegt Van der Goot.

Bovendien, zeggen de verdachten, waren niet alle verdachten in de buurt van het kanon toen die een explosie veroorzaakte. Sommigen waren op 100 meter afstand van het carbidkanon. Het is niet aan te tonen dat die op de hoogte waren van de aanstaande ontploffing, zegt de advocaat van de verdachten.

Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep in het gerechtshof dient.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden