Verkoeling zoeken op De Heide

HEERENVEEN - het was maandagmiddag gezellig druk in recreatiegebied De Heide. Jong en oud zocht hier verkoeling. 

Dinsdag beloofd het nog warmer te worden. Het kwik kan dan stijgen naar 35 graden. Ook dan zal het weer flink druk zijn op De Heide. 

Dinsdag gaat het echter pas echt los. "Het wordt misschien wel de warmste dag van het jaar", zegt weerman Jan Jonkman tegen Omrop Fryslan. "Het is zon, zon en nog eens zon, en warm, warmer en warmer."

Dat komt omdat de wind wat naar het zuidoosten draait. "Dan wordt er nog warmere lucht aangevoerd. De temperaturen lopen op naar zo'n 33-34 graden in de provincie. Het Wad doet met zo'n 28-29 graden ook mee en het zuidoosten kan weleens de 35 graden of hoger kunnen halen. De zuidoostenwind is eerst zwak en 's middags wordt het matig in een kracht vier."

Nationaal Hitteplan en code geel

Vanwege de warmte stelt het RIVM en maandag het Nationaal Hitteplan in werking. Dat is een aanpak die er op gericht is om mensen te attenderen op warm weer, waarbij er maatregelen worden genomen om kwetsbare groepen zoals ouderen te beschermen.

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd, omdat het tropisch warm wordt. Code geel geldt van maandag 10.00 uur tot dinsdag 22.00 uur. Drink genoeg en houd jezelf en je huis koel, adviseert het KNMI.