Versoepelingen coronamaatregelen naar voren gehaald: 5 juni

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

FRYSLÂN - Op zaterdag 5 juni worden allerlei coronamaatregelen versoepeld. Minister De Jonge heeft dat bekendgemaakt. Dat is vier dagen eerder dan de oorspronkelijke planning van 9 juni. Het naar voren halen is volgens de minister mogelijk omdat alle seinen op groen staan. De details worden vrijdag tijdens een persconferentie gepresenteerd.

Dat het de goede kant uit gaat blijkt ook wel uit de cijfers in Fryslân. In de provincie zijn de afgelopen 24 uur 86 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat meldt het RIVM. Daarmee komt het gemiddelde van de afgelopen week per dag uit op 99 geregistreerde besmettingen. De laatste keer dat het dagelijkse gemiddelde onder de 100 zat, was op 2 december

De versoepelingen
De planning is dat bij restaurants en cafés vanaf volgende week zaterdag maximaal dertig gasten naar binnen mogen. Er moet wel worden gereserveerd en men krijgt een vaste plek toegewezen. Voor de cafés, ook wel natte horeca, is dit grote vooruitgang. Zij zouden pas in stap 4 op 30 juni open mogen.

De horeca mag vanaf dan ook twee uur langer open blijven, tot 22.00 uur. Er mag dan ook alcohol geschonken worden. Het kan zijn dat er bij grotere locaties meer gasten naar binnen mogen na een toegangstest. Dit moet echter nog verder worden uitgewerkt door het kabinet.

Theaters, musea, bioscopen en andere 'doorstroomlocaties' mogen vanaf 5 juni ook weer bezoekers ontvangen. Voorwaarde daarbij is dat mensen een tijdslot afspreken.

Het advies over bezoek thuis wordt eveneens verruimd. In plaats van twee mogen er vanaf volgende week zaterdag vier mensen per dag langskomen. Ook komen er meer mogelijkheden om te sporten.