Verwaarloosde Lemster gevel moet als cadeau oude allure terugkrijgen

Jaap van Thee voor het pand aan de Schulpen in Lemmer Foto Omrop Fryslân

LEMMER - Jaap van Rhee wil de historie van Lemmer zoveel mogelijk terugbrengen. Als cadeau voor zijn woonplaats wil de ondernemer een de gevel van een gebouw aan de Schulpen in oude staat terugbrengen.

Van Rhee werkt en woont al 50 jaar in het vissersdorp en heeft het erg naar z'n zin. Hij is eigenaar van verschillende panden in Lemmer, waarvan het gebouw aan de Schulpen er eentje is. "Ik heb hier altijd met veel plezier gewerkt en wil zo iets terug doen."

Eerder nam hij ook al panden in Lemmer onder handen. Een restaurant aan de Schulpen is ook door hem teruggebracht in de oude staat. "Ik vind het zonde dat we de geschiedenis niet levend houden. Het is nu nog een lelijke blokkendoos en ik hoop dat de toeristen straks naar een oude gevel kijken", zegt hij.

Terug in de tijd
Het pand aan de Schulpen 4 is in de jaren '50 van de vorige eeuw door een bank gekocht. Die heeft het oude gebouw gesloopt en er een nieuw pand voor neergezet. "Hier zit totaal geen sfeer in. De oude gevel is nog van 1800 en dat is veel mooier."

Van Rhee heeft de vergunning al aangevraagd bij gemeente De Fryske Marren. Hij hoopt volgend jaar de nieuwe gevel klaar te hebben.

Betalen voor de historische aanpassing doet Jaap van Rhee zelf. "We halen zoveel mogelijk van de oude elementen terug. Het is afwachten wanneer we precies klaar zijn. Ik hoop dat de toeristen zo rond de zomer naar de oude gevel kunnen kijken."

Bron: www.omropfryslan.nl
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden