Verwijderen nesten eikenprocessierupsen in volle gang

Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

DFM - Het bestrijden van de eikenprocessierups, waarvan de haartjes zorgen voor onder andere jeuk en huiduitslag, is een tijdrovende klus. In de eerste fase werden eiken met daarin de plaagrups tweemaal in het donker bespoten met aaltjes. Dit microscopisch kleine wormpje is een natuurlijke vijand van de rups, maar kan niet tegen UV licht.

Afgelopen week zijn de bestrijders van Roel Timmerman BV in opdracht van de gemeente gestart met de tweede fase, het opzuigen van de nesten. Dit gebeurt door een medewerker in een speciaal pak en de nesten komen in een afgesloten bak met een filter dat voorkomt dat de haartjes kunnen ontsnappen.  

De bomen met nesten zijn door medewerkers van de gemeente in kaart gebracht. Deze gegevens hebben de medewerkers op hun tablet staan, waarmee ze kunnen bepalen waar de problemen zich voordoen. Op basis van de digitale kaart wordt bepaalt waar de meeste rupsen zich ophouden en dus de kans op overlast het grootst is.

Na deze ronde zuigen, zullen de ploegen op een later moment nog een keer bij de eiken langs gaan.  Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden