VIDEO / Friese Sluis bij Lemmer getest voor openstelling aanstaande zondag

LEMMER - De Friese Sluis bij Lemmer is de afgelopen tijd gerenoveerd. Dinsdag zijn er diverse tests met brugdek, sluisdeuren, de besturingssystemen en het veiligheidssysteem uitgevoerd. De bouwhekken en verkeersborden worden weggehaald, zodat alles komend weekend weer in gebruik kan worden genomen. De planning is dat het verkeer zondag weer over de brug kan.

Er zat veel werk in het renoveren van de Friese Sluis bij Lemmer. Het monumentale bouwwerk uit de jaren 40 is een combinatie van de oude stijl met moderne techniek geworden. Het werk begon in oktober.

De Friese Sluis, de oudste sluis van Flevoland, was volgens Monica Brouwer van de provincie wel toe aan een opknapbeurt. Ze vertelde dat de provincie Flevoland op het moment alle zestien bruggen en sluizen in de provincie renoveert.

"Dat heeft ook te maken met het bedieningssysteem op afstand. Vroeger werden de sluizen op locatie bediend, maar in 2014 is alles overgegaan op bediening vanuit het provinciehuis in Lelystad. Dat waren natuurlijk allemaal verschillende systemen, dat leidde soms wel tot storingen. Nu gaan we overal over op hetzelfde systeem", legde Brouwer uit.

De renovatie was helemaal in handen van de provincie Flevoland, maar er werd goed gecommuniceerd met de gemeente De Fryske Marren. "De bewoners van die gemeente hebben ook hinder van deze afsluiting", zegt Brouwer. Autoverkeer kon er bijvoorbeeld niet meer langs, maar het kleine verkeer nog wel. "Dat was zeker belangrijk, anders hadden de fietsers te maken gehad met een omleiding van een kilometer of 15." Voor hen was een noodbrug aangelegd.

De oude stijl bewaren
Alle sluizen in de Noordoostpolder zijn in dezelfde stijl, en hebben ook een monumentale status. De uitdaging was dan ook om de oude stijl te bewaren, omdat het gecombineerd werd met moderne techniek. Een voorbeeld hiervan is het materiaal van de sluisdeuren. "Wat je hier ziet, is dat we houten sluisdeuren hebben. Ander zou je misschien hebben gekozen voor staal, want dat heeft een langere levensduur", vertelde Brouwer.

Geen Ikeameubel
Ook al was de sluis 'maar' twaalf weken gestremd, de voorbereiding heeft veel tijd gekost. "Er zit wel anderhalf jaar voorwerk in. Je hebt er ook mee te maken dat-ie in de jaren 40 gebouwd is, er zijn weinig berekeningen van bekend." De berekeningen die al wel bekend waren, moesten volgens Van den Dool bij veel verschillende instanties vandaan komen. "En er is natuurlijk ook nog een oorlog overheen gegaan, dus er zijn veel dingen die opnieuw op papier moesten worden gezet."

Dat de voorbereiding zoveel tijd kostte, was dus niet raar. "Het was geen kant-en-klaar Ikeameubel dat je zo van de plank kon pakken", zegt Van den Dool, "maar als het goed is, is dat het nu na deze renovatie wel."

Bron: Omrop Fryslân
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden