Vier nieuwe basculebruggen bij Kornwerderzand

Foto: De Nieuwe Afsluitdijk

KORNWERDERZAND - De Afsluitdijk is in 1932 gebouwd met twee draaibruggen in de A7 bij Kornwerderzand.

Er is destijds bewust voor dit type bruggen gekozen om de te verwachten vijand goed te kunnen beschieten vanuit de kazematten. Ze zijn nu aan vervanging toe. 

Rijkswaterstaat en de provincie Fryslân hebben na vele jaren afstemming besloten om nieuwe bruggen te bouwen. Dat was wenselijk omdat de sluis wordt verbreed en die bruggen aan renovatie toe waren. De nieuwe doorvaartopeningen [21,7 en 25 meter] zijn te breed voor nieuwe draaibruggen. Bovendien zou dat een te grote draaicirkel opleveren waardoor de wegen nog verder uit elkaar komen te liggen.

Een ruimere sluis in Kornwerderzand betekent ook ruimere doorvaartopeningen. Daartoe bouwt de provincie Fryslân vier nieuwe bruggen voor Rijkswaterstaat.

Daarom is er gekozen voor vier basculebruggen. Dat zijn ‘klapbruggen’ met een contragewicht. Het definitieve ontwerp van de bruggen is nog niet bekend.

De voorbereiding en ontwerp zijn dit jaar gestart en duren voort tot in 2022. In de eerste helft van 2023 volgt de aanbesteding, waarna de aannemer twaalf maanden nodig heeft voor de ontwerpfase. De realisatie start dan in de tweede helft van 2024 en zal eind 2025 zijn afgerond.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws