Wat doet de gemeente Heerenveen om gladheid te bestrijden?

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - Tijdens de wintermaanden rijden de strooiwagens van de Gemeente Heerenveen diverse keren uit. Bij sneeuwval wordt er voorop de strooiwagen ook een sneeuwschuiver gemonteerd. 

De gemeente zorgt ervoor dat alle hoofdwegen, en fietspaden goed bereikbaar blijven. Veiligheid staat daarbij voorop.

Hoelang duurt het gladheidsseizoen?

Het gladheidsseizoen loopt van 1 november tot 31 maart. Dat is de periode dat onze medewerkers beschikbaar zijn voor gladheidsbestrijding. In november valt het vaak nog wel mee, maar in december, januari en februari worden er toch geregeld strooiacties gedaan. In maart wordt het weer wat zachter.

Waarom strooien als het niet vriest?

Het is belangrijk dat mensen zo veilig mogelijk op pad kunnen gaan. We hebben geen invloed op het weer waardoor ongelukken kunnen gebeuren. Maar we doen er alles aan om dat te voorkomen. We doen aan preventieve gladheidsbestrijding. Dit betekent dat het strooien begint voordat het glad wordt. Misschien is het gek om te zien dat we al beginnen met strooien terwijl het 3 graden boven nul is. Maar het zout ligt dan wel mooi op de weg voor het moment dat het echt glad wordt.

Waar wordt er gestrooid?

De focus ligt bij alle hoofdwegen. Dit zijn alle doorgaande wegen in de gemeente en alle ontsluitingswegen in de wijken. Daarnaast ligt ook de focus op de hoofdfietspaden en fietsroutes
naar de scholen. Ook alle routes rondom zorgcentra zijn een speerpunt. Woonstraten en toeristische fietspaden worden dus niet gestrooid. We kunnen helaas niet alle kleine wegen en paden aan. De woonstraten doen we eigenlijk alleen als er blijvende gladheid is zoals sneeuw of ijzel. Wel zijn de wijkteams actief om stoepen sneeuwvrij te maken. Zij beginnen ook aan de hoofdroutes en gaan langs plekken als winkelcentra, scholen en zorglocaties.

Hoe vaak gaan de strooiploegen op pad?

Dat is helemaal afhankelijk van het weer. Het blijft voor ons altijd oppassen als de temperaturen net boven het vriespunt zijn. Als het weer dan ook nog eens erg nat is, spoelt het zout sneller weg en moeten we vaker strooien. Maar gaat het niet regenen of sneeuwen? Dan blijft de zout wel drie tot vier dagen goed liggen. En als we heel droog winterweer hebben, wanneer de straten niet nat worden, dan hoeven we helemaal niet te strooien.

Hoe wordt bepaald wanneer gestrooid wordt?

Verspreid binnen de gemeente zitten drie gladheidsmeldsystemen. Dat zijn punten in het wegdek die
metingen verrichten. Zo houden we als gemeente bij hoe koud het wegdek is en ook hoeveel zout er nog op de weg ligt. Dit meten we met geleiding. Water geleidt stroom. Die sensoren pikken dat op. Aan de hand van deze gegevens in combinatie met de weersvoorspellingen kan weerbureau DTN voorspellen wanneer het dus glad gaat worden.

Hoe werkt zo’n strooiactie?

Weerbureau DTN belt zo’n vier uur voor het moment dat het kritisch gaat worden met één van onze strooileiders. Dit kan op elk moment van de dag zijn. De meteoroloog van DTN vertelt de situatie over wat er gaat komen. In het overleg wat hierop volgt, worden diverse scenario’s besproken. Het is daarna aan onze strooileider om de strooiactie te plannen en de strooiploeg te vertellen dat zij aan de slag moeten gaan. We hebben in totaal 13 strooiunits om te gebruiken. Twee vrachtwagens, een aantal trekkers en busjes met opzetstrooiers. Die staan allemaal op de gemeentewerf, het startpunt van iedere strooiactie.

De strooiers rijden altijd dezelfde route en kennen deze uit hun hoofd, maar er zit ook navigatie in de auto. Van tevoren is de strooiwagen al  ingesteld om zo efficiënt mogelijk te strooien. We hebben een heel mooi systeem, alles wordt geregistreerd. We kunnen precies zien welke route een strooiwagen heeft genomen en waar hij allemaal is geweest. De routes van de strooiwagens zijn te vinden op de website van de gemeente Heerenveen.

Tot slot willen we benadrukken dat de gemeente haar best doen om gladheid te bestrijden door het strooien van zout. Toch kan het ondanks dat nog steeds glad zijn. Het is belangrijk dat iedereen zelf voorzichtig is en de snelheid aanpast bij winterse waarschuwingen!

 
 
Afbeelding