“We doen hier aan kaakgymnastiek; we moeten bijpraten van de hele week”

Foto: Hannah Zandbergen

HEERENVEEN - De grote zaal van wijkcentrum De As in Heerenveen. Aan de lange tafel zitten zo’n vijftien mensen. 

Er is koffie en thee, er wordt druk gepraat. Enkele dames zijn aan het handwerken. “Ik ben aan het haken”, vertelt een mevrouw. “Borduren doe ik ook graag, maar dit haakwerk is nu mijn prioriteit. Het wordt een warme col, voor mijn schoonzusje. Ik kom hier graag, het is zo gezellig met alle mensen om me heen.”

Twee keer per week vindt in De As een koffie-ochtend plaats, georganiseerd vanuit welzijnsorganisatie Caleidoscoop. Een zogeheten meedoen-activiteit. Vrijwilligsters Truus de Ruiter en Marijke Rozenberg lopen rond, maken overal een praatje en schenken koffie bij. “Heeft u al een boosterprik gehad? Dat kan nu hoor, kijk maar, u bent al aan de beurt. Wacht, ik laat u wel even zien hoe u een afspraak kunt maken.”

Kaakgymnastiek

Truus de Ruiter vertelt: “We doen hier aan kaakgymnastiek, hoor! We moeten bijpraten van de hele week. We waren zo blij dat we hier na corona weer konden beginnen. Veel bezoekers zitten thuis. Ze zijn soms eenzaam, zeker tijdens corona. Deze groep maakt echt verschil voor mensen.” Het geeft Truus veel voldoening om iets voor anderen te kunnen betekenen. “Ik ben met pensioen, maar ik ben nog zo mobiel, ik kan nog best iets doen voor de samenleving. Thuis ben ik vaak ook nog bezig voor de groep. Even iets opzoeken of voorbereiden. Dat vind ik niet erg, ik heb alle tijd.”

Ochtendinvulling

Verderop wordt fanatiek gesjoeld. Zelfs een mevrouw van 94 doet enthousiast mee. “Ik houd wel van sjoelen. Het is hier zo gezellig”, zegt ze. “Ik zit altijd wat alleen, en dan vind ik dit wel mooi. Het is leuk als je wat aanspraak hebt.” Vrijwilligster Marijke Rozenberg vertelt: “Deze mevrouw is zo’n lieverd. Zij woont vlak bij me en met haar heb ik echt een band opgebouwd. Haar kinderen sturen een berichtje naar Caleidoscoop dat ze het geweldig vinden wat we hier doen. Dat is toch mooi?”

Marijke werkte in thuiszorg en is net met pensioen. Ze ontmoette regelmatig cliënten die weinig buiten de deur kwamen. Zo werd ze gevraagd om te helpen de meedoen-ochtenden in het wijkcentrum op te starten. “Ouderen en alleenstaanden zaten veel thuis, merkte ik. Op deze manier hebben ze toch een ochtendinvulling. Zelf vind ik ook heel fijn om hier te zijn. Ik voel me echt verbonden met de mensen die hier komen.”

Leren breien

“Bij Caleidoscoop werken we vanuit de centra voor meedoen-gedachte”, vertelt Jacqueline Lenis, opbouwwerkster bij Caleidoscoop. “We creëren plekken waar bewoners, vrijwilligers en professionals elkaar ontmoeten, samen activiteiten organiseren of aan activiteiten deelnemen. We laten dit van onderaf groeien. De behoefte van de groep is het uitgangspunt voor de activiteiten. Hierin zoeken we ook de samenwerking met andere organisaties. Zo ontstaan er langdurige activiteiten met een stevig fundament.” Meedoen in de wijk is heel laagdrempelig, meent Jacqueline. “Mensen komen hier bijvoorbeeld via een kennis terecht, via het vrijwilligersservicepunt van Caleidoscoop of via zorgorganisatie De Friese Wouden. We vinden het belangrijk om in te spelen op de behoeftes van bezoekers. Soms bieden we een activiteit aan, maar we kijken ook naar wat zij graag doen. Willen ze Sinterklaas of kerst vieren, dan maken we dat mogelijk.

Er was behoefte aan bewegen, dus zijn we met een beweeggroep gestart. Er komen hier ook statushouders, die doorverwezen werden om hier vrijwilligerswerk te doen. Voor hen is dit een kans om de taal te oefenen. De oudere dames hebben een vrouw uit Syrië, die zwanger is, leren breien. Op donderdag komen er altijd twee dames uit Eritrea. Eén van hen is al bijna vier jaar vrijwilligster bij Meedoen.”

Kwebbelkousen

Een mevrouw is kaarten aan het maken. “Ja, ik ben hier vaak wel aan het knutselen. Af en toe komen er ook een paar van die knutselmutsen bij mij thuis. De mensen zijn hier heel gezellig. We hebben nu ook een appgroep, waarin van alles wordt gedeeld. ‘De kwebbelkousen’, zo heet die groep. Dat is wel toepasselijk, want we kletsen hier heel wat af!”

Meedoen in De Greiden 

Koffie-ochtend

Elke dinsdag- en donderdagochtend ontmoeten bewoners en vrijwilligers elkaar met koffie en thee in wijkcentrum de As, in de wijk De Greiden in Heerenveen.

Bewegen en ontmoeten

Samen met ‘Scoren voor gezondheid’ is een beweeggroep gestart op de woensdagochtend, waar tien tot twaalf  personen komen bewegen en aansluitend samen een kop koffie drinken.

Teken- en schildergroep

Door corona heeft deze activiteit even stilgelegen, maar vanaf januari start Caleidoscoop weer met een teken- en schildergroep in samenwerking met Ateliers Majeur.

Ouder (en kind)café

Het ouder (en kind)café is voor ouders van kinderen van 0-12 jaar. Kinderen die nog niet naar de peuteropvang of school gaan, mogen meekomen. Ouders kunnen hier koffiedrinken en contacten opbouwen met andere ouders. Ook hier is de vraag van de groep leidend: het kan gaan over opvoeden, maar ook over werk of financiën. In samenwerking met de GGD.

Voor meer informatie over de activiteiten van Caleidoscoop kun je contact opnemen met Jacqueline Lenis, 06-523 26802.

Vanwege de lockdown zijn er momenteel geen activiteiten

Door: Hannah Zandbergen