Weblog burgemeester Veenstra van De Fryske Marren: - De laatste -

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - Wekelijks schrijft burgemeester Fred Veenstra een weblog. Deze keer gaat het onder andere over zijn herbenoeming voor de tweede termijn van zes jaar.

Onderstaand de weblog:

Het is mijn laatste blog van dit jaar. Tijdens het schrijven heb ik nog de klanken van het Ave Verum van Caccini in mijn hoofd. Met dat indrukwekkende stuk besloot Jan Vermaning zijn inspirerende kerstconcert in Joure dat maandagmiddag via een livestream werd uitgezonden.

Na de bezinning van Kerst blikken we terug op 2021. Opnieuw een bewogen jaar. Corona hield ons voor het tweede jaar in de greep. Aan het begin van het jaar dachten we nog dat we na de vaccinaties het ergste achter de rug zouden hebben. Maar na een relatief onbezorgde zomer kwamen nieuwe varianten van het virus en proberen we nu met nieuwe maatregelen en een nieuwe prik het virus in de greep te krijgen.

In de landelijke politiek zitten er inmiddels 19 fracties in het parlement en bleken er, na allerlei gedoe, negen maanden nodig te zijn om een regeerakkoord te sluiten. Op de drempel van het nieuwe jaar spreek ik de hoop uit dat het in 2022 mogelijk zal zijn om de coronacrisis achter ons te laten, of in ieder geval de crisis. Dat het virus helemaal zal verdwijnen geloof ik niet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we erin zullen slagen om met vaccinaties, medicijnen en andere maatregelen het effect van het virus te minimaliseren.

En ik hoop dat we in januari een nieuw kabinet zullen krijgen dat erin zal slagen voor een aantal problemen oplossingen te vinden die op draagvlak in parlement en samenleving mogen rekenen.

Ook in eigen gemeente gebeurde er weer het nodige. In de lokale politiek en in onze samenleving. Tijdens de nieuwjaarstoespraak die op 6 januari wordt uitgezonden zal ik op een aantal zaken ingaan. In ieder geval wil ik ook nu al iedereen bedanken die zich in 2021 heeft ingezet om alles draaiende te houden en onze samenleving een echte mienskip te laten zijn. De werkers in de zorg en het onderwijs, de mensen bij de gemeente, de politie en de GGD. En vooral ook iedereen die in eigen straat of dorp klaar stond voor degenen die wat extra steun konden gebruiken. Laten we dat in 2022 proberen vast te houden.

Dit is niet alleen de laatste blog van 2021, het is ook echt de allerlaatste. Ruim 10 jaar lang heb ik, eerst in Franekeradeel en vanaf december 2015 in De Fryske Marren, iedere week, met uitzondering van de vakantieperiode, een column geschreven. Het zullen er ongeveer 450 zijn geweest. Aanvankelijk alleen voor de website en social media van de gemeente, de laatste tijd werden ze ook in de lokale kranten geplaatst. De ene keer schreef ik over wat ik in de afgelopen week meemaakte, een andere keer over een onderwerp waarover ik meende iets te moeten zeggen. Meestal ging dat tamelijk geruisloos, de meningen van enkele Facebookers daargelaten. Zo nu en dan werden ze door de regionale media overgenomen. En een enkele keer ontstond er een discussie. En dat is prima, soms mag een burgemeester immers ook een mening hebben.
Ik heb van veel mensen gehoord dat ze de blogs iedere week lazen. Ik wil iedereen daarvoor hartelijk danken. Ik heb ze met veel plezier geschreven.

Het wordt nu tijd voor iets anders. Hoe en hoe vaak we het precies gaan doen is nog niet bekend, maar ik zal nog regelmatig van me laten horen. Misschien is de nieuwjaarstoespraak van volgende week alvast een voorproefje. En zo nu en dan zal ik ook nog wel eens een stukje schrijven…

Voor nu wens ik u allen een goede jaarwisseling. Bij de gemeente en alle hulpdiensten zijn we er weer klaar voor. Maar ik hoop dat we de draaiboeken in de kast kunnen laten. Laten we oud en nieuw in kleine kring vieren, zo gezellig als het onder de huidige omstandigheden kan. En tegelijkertijd ook zo saai mogelijk zodat onze hulpverleners een rustige avond en nacht hebben.

Graag tot in 2022!
Weblog burgemeester Fred Veenstra.