Weblog burgemeester Veenstra: van lockdown naar open-up

Foto De Fryske Marren

DFM - De wekelijkse weblog van burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren gaat deze keer over de strengere lockdown. Over het steunen van lokale ondernemers. En ook over de terugkeer naar de vertrouwde samenleving.

Onderstaan de weblog:

We zijn alweer bijna aan het eind van 2020 gekomen. Een bijzonder en bewogen jaar. Oars as oars. De laatste weken van dit jaar zullen we ons vast nog lang herinneren. Premier Rutte kondigde aan het begin van deze week een serie nieuwe maatregelen aan die ons leven de komende vijf weken nog meer beperken. We zijn na negen maanden allemaal coronamoe maar moeten toch door de komende weken heen. Scholen dicht, niet meer naar kantoor, bijna alle winkels dicht en ook bibliotheken, schouwburgen, zwembaden en nog veel meer voorzieningen moeten de deuren sluiten. We mogen nog maar met zijn tweeën buiten zijn en ook niet meer dan twee mensen thuis ontvangen. Alleen tijdens de kerstdagen mag er nog een derde persoon op bezoek komen.

Strenge maatregelen. Maar bitter hard nodig om het coronavirus terug te dringen. Het aantal besmette mensen stijgt veel te veel. In de ziekenhuizen liggen zoveel coronapatiënten dat de reguliere zorg aan soms ook ernstig zieke mensen moet worden verminderd. Dat moeten we als samenleving niet accepteren. Dus moest er worden ingegrepen omdat we, als diezelfde samenleving, blijkbaar niet meer in staat waren om ons te houden aan de relatief simpele basisregels zoals afstand houden en het vermijden van drukke plekken.

En daar zitten we dan. Het maatschappelijke leven ligt bijna volledig stil en economische sectoren als horeca en detailhandel gaan opnieuw lastige weken tegemoet. We kunnen onze lokale ondernemers wel helpen door via hun websites toch iets te bestellen of door van de afhaalmogelijkheid van de restaurants gebruik te maken.

Maar de kerstdagen en de oud- en nieuwperiode zullen we in relatieve rust door moeten brengen. Hoewel de meesten van ons de noodzaak van de maatregelen inzien missen we de gezelligheid van de feestdagen zoals we die in vorige jaren hadden. Wel weten we dat in januari het vaccin beschikbaar komt waar we lang op hebben gewacht. Dat biedt perspectief. Als het allemaal gaat zoals we nu verwachten dan kunnen we in de loop van 2021 weer terug op de weg naar onze vertrouwde, ‘normale’ samenleving.

Zo kunnen de kerstdagen en de weken daarna ook een periode van hoop en verwachting zijn.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden