Weblog burgemeester Veenstra: voorbereiden op december

Eén van de kleurplaten die bij de burgemeester werd ingeleverd voor de Sint

DFM - Burgemeester Fred Veenstra schrijft in zijn weblog deze keer over de december feestmaand. Over hoe er dit jaar gevierd gaat worden in verband met corona. Ook gaat het over een mogelijk vuurwerkverbod (dat inmiddels definitief is red.) en over vuurwerkoverlast. Ook gaat de weblog over de landelijke intocht van Sinterklaas (die inmiddels zijn intrek in het Pietenhuis in Baarn heeft genomen red.).

Onderstaand de weblog:

Sint Maarten is weer geweest. Normaal is dit een ongedwongen gebeuren. Kinderen gaan langs de deuren. Ze zingen een lied en krijgen een traktatie. Een traditie die in onze dorpen en wijken een onderdeel van de lokale mienskip is. Dit jaar moest het anders. In kleine groepjes, ouders op afstand, op anderhalve meter van de deur. Minder spontaan, maar de tassen van de kinderen raakten ook nu weer vol.

Na Sint Maarten maken we ons bij de gemeente op voor de decemberfeesten die in goede banen moeten worden geleid. Ook dat moet dit jaar anders dan gebruikelijk. Dat geldt voor het Sinterklaasfeest en voor de jaarwisseling.

Het lijkt alsof de jaarwisseling in delen van de gemeente al is begonnen. Er komen nu al meldingen over vuurwerkoverlast binnen bij de gemeente en de politie. Ik kan me voorstellen dat mensen (en dieren) daar last van hebben, zeker als het om zwaar vuurwerk gaat.

Daarom hebben we afgesproken dat de politie en de toezichthouders de komende tijd weer meer aandacht aan vuurwerkmeldingen geven. Overlastlocaties worden bezocht en er wordt extra ingezet om degenen die vuurwerk afsteken aan te houden. Zoals ieder jaar neemt de politie zoveel mogelijk illegaal vuurwerk in beslag en wordt er ook aan voorlichting op scholen gedaan.

Ik vind dat hier ook een taak voor ouders ligt. Het zijn immers vaak jongeren die nu vuurwerk afsteken. Het mag niet, het geeft veel overlast en dus mag, of liever moet je als ouders hierover het gesprek met je kinderen voeren. Ook hier vormen we immers samen de lokale mienskip waarin iedereen goed zou moeten kunnen leven en wonen.

Waarschijnlijk besluit het kabinet nog deze week om voor dit jaar een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen. Daar zal de één heel ongelukkig van worden en de ander heel blij. Gelet op de omstandigheden van dit jaar en de grote druk op de zorg is het volgens mij een goed besluit. Het geeft duidelijkheid en is daarom ook beter te handhaven.

In veel streken van ons land is er nog een andere traditie tijdens de jaarwisseling. Carbidschieten. Carbid is geen vuurwerk. Daarom kunnen we nu nog niet zeggen of het op 31 december van dit jaar wel of niet mag. Het zal afhangen van de coronaregels die op dat moment gelden. Over een paar weken weten we hier vast meer over.

De komende weken staan in het teken van dat andere decemberfeest. Sinterklaas komt er aan. Maar ook hij komt op een andere manier. De landelijke intocht is in Zwalk. Ongetwijfeld wordt de Sint daar zaterdag coronaproof ontvangen. Maar daarna komt hij ook naar onze dorpen en onze stad. Dit jaar geen grote intochten met een boot of een optocht met een muziekkorps. Daarover hebben we met de plaatselijke organisatoren gesproken en gelukkig is er begrip voor het feit dat de intocht dit jaar geen groot evenement mag worden. Eigenlijk kan de Sint alleen maar kleine individuele bezoekjes afleggen. Hier en daar is het beperkt tot een digitaal bezoek. Ik hoop dat de kinderen daar begrip voor hebben.

Het Sinterklaasjournaal meldde dat alle kinderen wel een tekening voor Sinterklaas mogen maken. Die mag je bij de burgemeester van je eigen gemeente brengen. Ook bij mij dus. Wij zorgen er dan voor dat al die tekeningen bij Sinterklaas komen. Ik heb er deze week al een paar gekregen. Maar er kunnen nog veel meer bij. Binnenkort breng ik ze allemaal naar Sinterklaas. Ik hoop dat ik hem blij mag maken met een grote stapel tekeningen uit De Fryske Marren. Wie weet waar dat toe leidt op 5 december!

Weblog burgemeester Fred Veenstra.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden