Yvonne Bergsma en de waterscoutingclub “Het is wel flink werken, hoor, op zo’n boot!”

AKKRUM - Al 25 jaren woont Yvonne Bergsma in watersportdorp Akkrum. Ze is bestuurslid bij de Sporthal, zit in de communicatiecommissie van de watersportvereniging én was tijdelijk betrokken bij de oprichting van scouting Polaris.

Een drukbezette dame die vier dagen per week werkt en daarnaast het mienskipsgevoel duidelijk door haar aderen heeft stromen. Maar er miste volgens haar nog één ding wat ze alle kinderen gunt: waterscouting. 

Na een heftige periode – ze werd anderhalf jaar geleden gediagnosticeerd met kanker - vond Yvonne Bergsma (49) het tijd om deze droom waar te maken. Juist door de lessen die ze keihard moest leren én haar enorme doorzettingsvermogen. Want, eerlijk is eerlijk, het is niet makkelijk om iets nieuws uit ‘de grond te stampen’.

Watersport is vrij prijzig

Yvonne heeft twee fantastische kinderen die op het eerste gezicht wellicht niet op elkaar lijken. Haar dochter is een fanatiek zeiler en haar zoon is een echte scout. Hoe kun je die twee werelden beter bij elkaar brengen dan in waterscouting? Een sport die al wel in Friesland bekend is, maar tot nu toe geen voet aan de grond heeft gekregen in de gemeente Heerenveen. “Het mooiste van waterscouting is dat we een grote groep kinderen kunnen bereiken”, zegt Yvonne. “Watersport is nu eenmaal vrij prijzig en niet voor iedereen betaalbaar. Waterscouting is dat wel. En zo kunnen we toch iedereen de zeilervaring én de bijkomende vaardigheden een leven lang meegeven.”

Lelievlet

Inmiddels is de club gestart met vier leden die op zaterdagmiddagen van één tot vier samen aan de slag gaan. Daarbij staat hun boot, een zogenaamde Lelievlet, centraal. De Lelievlet is een metalen boot zonder motor waarbij je alleen kunt wrikken of zeilen. “Het is wel flink werken, hoor, op zo’n boot!” Yvonne vertelt enthousiast dat de jongeren moeten leren omgaan met de boot, en met wat er op het water gebeurt. En je moet je certificaat watersportopleiding halen.

“De club draait echt om plezier op en rond het water. Je werkt als team samen om de boot te besturen en vervolgens kunnen ze bijvoorbeeld naar één van de eilandjes varen en daar aan de slag gaan met typische scoutingvaardigheden. Het beste van beide werelden dus! Het geeft enorm veel energie als je de groep, onder leiding van mijn zoon, van de boot af ziet komen met een grote glimlach op hun gezicht. Dit gun je iedereen!”

AWS Eendracht

Dat moet de watersportvereniging van Akkrum, AWS Eendracht, ook gedacht hebben. Zij hebben de waterscouting inmiddels onder hun hoede genomen zodat Yvonne en de andere vrijwilligers de tijd hebben om deze nieuwe club organisch te laten groeien. Daarbij gebruik kan maken van bestaande faciliteiten. Het is wel de bedoeling dat dit op den duur ook een officiële scoutingvereniging kan worden.

En”, benadrukt Yvonne, “waterscouting gaat altijd door, weer of geen weer. Je kunt het weer en de windstand niet bepalen. Dus is het soms hard werken, maar het geeft ook veel voldoening. Water geeft ook een bepaald vakantiegevoel; je ziet water en je gedachten varen weg!”

Ruimte voor acht leden

Er is veel animo van jongeren uit de omgeving om een zaterdagmiddag mee te gaan om te kijken of het iets voor hen is. De groep bestaat momenteel uit vier vaste leden, maar de Lelievlet kan acht jongeren met hun begeleider houden. Dan  zit de boot vol. Er is op dit moment binnen de groep dus nog ruimte voor vier nieuwe leden tussen de tien en zeventien jaar. En als het ledental boven de acht uitkomt, zal er dan wellicht uitgebreid worden? “Voor nu zou ik het super vinden als we acht vaste leden hebben die met elkaar aan de slag gaan”, besluit Yvonne.

Door: Janita Baron