Zana Udo Miss Teen of Friesland 2020/2021over haar passie: “Ik ben heel blij dat ik met dit traject ben gestart!”

ORANJEWOUD - Zana Udo (18) dingt mee naar de titel Miss Teen of the Netherlands 2020/2021. Eerder won ze de Miss Teen of Friesland 2020/2021 verkiezing.

 Als ze de Miss Netherlands verkiezing wint mag ze Nederland internationaal vertegenwoordigen. “Het is heel spannend en bijzonder leuk. Ik vind het echt gaaf dat ik Miss Teen of Friesland ben geworden”. Dit doet Zana allemaal even naast haar opleiding psychologie aan een Amerikaanse Universiteit. Daarvoor heeft ze 11 jaar op topniveau gezwommen, zoals ze alles op hoog niveau probeert te doen

Had je al ervaring met modellenwerk of missverkiezingen?

“Ik ben al op heel jonge leeftijd begonnen met modellenwerk. Mama werd gewoon op straat gevraagd of ik een keer mee mocht doen. Ik vond het leuk en ging er met veel plezier naartoe, omdat het een soort spelletje was. Mijn vader vond (net als bij de missverkiezing) eerst dat ik het niet moest doen”, vertelt een lachende Zana. “Naar uiteindelijk zag hij dat ik het best naar mijn zin had.”

“Ook toen ik ouder werd vond ik het modellenwerk nog steeds heel erg leuk. Tot mijn achttiende heb ik dat gedaan, maar ik miste een duidelijk doel. Mijn moeder zag dat, zij kwam deze missverkiezing online tegen en vond het iets voor mij!”

Persoonlijke groei

“Dus ging ik naar de ‘casting’ van de missverkiezing in Friesland. Ik stond er zo in van ‘we zien het allemaal wel’. Het gaat waarschijnlijk alleen om een mooi uiterlijk. Maar dat viel gelukkig mee. Een miss moet zich namelijk ook inzetten voor goede doelen en persoonlijke groei laten zien. Dat betekent dat je jezelf flink moet uitdagen. Ik was in het begin redelijk onzeker. Maar nu heb ik wel een missie en een duidelijk doel.”

De castingdag vond plaats in februari 2020. En op 18 april 2020 zou de finale zijn. Echter door COVID-19 werd alles het een jaar uitgesteld. Daardoor had ik meer tijd om me voor te bereiden en kon ik een enorme groei laten zien. Dat was fijn. Ik heb mij een jaar lang elke dag ergens op kunnen focussen en iets kunnen doen.”

Modellenwerk of missverkiezingen?

“De missverkiezingen spreken mij meer aan dan het modellenwerk. In de modellenwereld gaat het vooral om de ‘looks’. Als je met modellen in aanraking komt, krijg je snel het gevoel dat het een wedstrijd is. Modellen zijn meer individueel bezig. Daar kan je onzeker van worden. Als je bijvoorbeeld een keer niet wordt gevraagd voor een ‘fotoshoot’ heb je al snel het gevoel dat het aan je uiterlijk ligt.”

“Bij een missverkiezing gaat het er niet om hoe lang je bent. Als model moet je toch zo’n 1.74 meter zijn. Je gewicht, lengte, schoonheidsvlekjes, haarlengte, het maakt allemaal niet uit. Tijdens de missverkiezing kreeg ik de mogelijkheid om meer van mezelf te laten zien. Niet alleen mijn looks, maar ook wat er in mij zit! Dat vind ik heel gaaf om over te brengen.”

Wat is jouw boodschap?

“Op de basisschool kreeg ik het CITO-advies basis/kader. Er wordt daarbij vaak geen rekening gehouden met kinderen die dyslexie en dyscalculie hebben. Want de toets is heel erg gericht op spelling en rekenen. Bij mij is sprake van zogenaamde ‘comorbiditeit’. Dat betekent dat ik zowel dyscalculie als dyslexie heb. Uit een test van een orthopedagoog bleek dat ik toch wel vwo-niveau kon doen. Toen hebben mijn ouders voor een internationale school gekozen. De Engelse taal is veel logischer voor iemand met dyslexie en dyscalculie. Het ging me redelijk gemakkelijk af. Daardoor mocht ik zelfs een klas overslaan. In vijf jaar tijd heb ik uiteindelijk VWO afgerond. Nu zit ik op de universiteit, wat ik anders pas veel later had kunnen doen.”

“Mijn boodschap gaat over doelen stellen, je dromen volgen en dat je alles kunt bereiken in je leven als je er maar echt voor gaat. Op de lagere school heb ik me regelmatig eenzaam gevoeld, omdat ik als ‘dyslect’ aan de bijzittafel moest zitten. Dat is niet fijn. Daarom wil ik jongeren meegeven dat je alles kunt bereiken en gedaan kunt krijgen. Ik ben daar een goed voorbeeld van. En dat je vooral in jezelf moet blijven geloven en dingen moet gaan doen die je echt leuk vindt. Wat een ander ook zegt. Dat is superbelangrijk. Als je echt iets wilt bereiken, probeer er dan alles uit te halen voor jezelf!”

Wat doe je om je boodschap over te brengen?

“Samen met Miss Intercontinental Friesland Suzette van der Pol en Miss Beauty of Friesland Alysha Bunicich heb ik een kinderboek geschreven en uitgebracht. Het boekje heet heel toepasselijk ‘Be Happy’ en het sluit goed aan bij mijn thema ‘#Makeyourlifebeautiful’. De opbrengsten hiervan gaan naar de Linda Foundation. De Linda Foundation werkt samen met Miss Beauty of the Netherlands. Alle deelnemers aan de Miss Beauty verkiezing kunnen geld ophalen voor dit goede doel. Het geld gaat naar kinderen die in Nederland in armoede leven, kinderen die eigenlijk niets extra’s kunnen doen en zelfs geen verjaardag kunnen vieren. Door de pandemie zie je dat meer mensen het financieel moeilijk hebben. Doordat ze bijvoorbeeld hun werk zijn kwijtgeraakt. Daardoor kunnen ze hun kinderen minder bieden. Dit maakt dat we ons als ‘missen’, nog harder zijn gaan inzetten.”

“Ik heb inmiddels ruim 100 boekjes verkocht. We hebben 1000 boekjes laten drukken. Dat betekent dat deze ook na de verkiezing nog te koop zijn.  Ook na de Miss Beauty verkiezing wil ik me blijven inzetten en mijn verhaal doorgeven aan anderen. Veel mensen denken dat de Miss Beauty en de ‘pageant industrie’ alleen gericht zijn op mooi zijn en wij willen met ons verhaal in het boekje het tegendeel bewijzen. We hebben alle teksten zelf geschreven en alle Friese missen hebben hun eigen boodschap ingebracht. De illustraties zijn gemaakt door het bedrijf van mijn vader. Ik ben super trots dat ik de boekjes kan verkopen en dat de opbrengst ervan naar dit goede doel gaat. Ik had als klein meisje vaak het gevoel dat ik er alleen voorstond. Daarom wil ik ook graag dat kinderen het boekje lezen en beseffen dat ze er niet alleen voorstaan.”

Hoe ga je zelf om met moeilijke periodes in je leven?

“Ik mediteer veel en probeer zoveel mogelijk positief te zijn. Dat geeft mij veel rust vanbinnen! En het motiveert mij ontzettend.”

“Door de steun van mijn ouders ben ik heel ver gekomen. Maar ook toen ik eenmaal naar de middelbare school ging ben ik steeds meer in mezelf gaan geloven.”  

“Nu studeer ik psychologie aan een Amerikaanse universiteit in Leiden. Wat ik daar al geleerd heb kon ik tijdens het schrijven van het kinderboekje gelijk toepassen. Het gaat zo goed, omdat ik het naar mijn zin heb. Ik vind het belangrijk dat andere kinderen dit ook meekrijgen. Dat ze na hun studie iets kunnen doen wat ze echt leuk vinden. Dit gegeven roept zoveel passie in mij op, vooral omdat ik het allemaal zelf ook heb meegemaakt en het brengt me nu zoveel.”

Wat betekent het hebben van de titel voor jou?

“Ik ben heel erg gelukkig. Het geeft me het gevoel dat ik alles kan bereiken en dat alles mogelijk is. Het winnen van de titel voelde als een bevestiging. Dat ze vinden dat ik de titel waardig ben, dat geeft me zoveel blijheid. De mensen die dicht bij me staan hebben altijd in mij geloofd. Maar de titel winnen geeft mij echt een flinke boost om nog meer uit mezelf en het leven te halen.”

“Als miss moet je laten zien dat je aan jezelf werkt en dat je je verder ontwikkelt. Ook moet je leren blij te zijn met wat je al bereikt hebt en om aan een doel te werken. Een miss heeft een titel en met die titel kan ze gemakkelijker laten zien waar ze voor staat. Zoals ik nu een interview met deze krant mag doen,” zo stelt Zana.

Wat vond je het mooiste uit de Miss Beauty periode?

“Dat ik heel erg veel over mezelf heb geleerd tijdens het proces. Ik heb aan het begin weleens gedacht: ‘waar ben ik aan begonnen’. Er kwam zoveel op me af. Maar nu ben ik echt enorm blij dat ik het ben aangegaan. Het heeft me nu al super veel gebracht. Tijdens de superleuke fotoshoots leer je hoe je jezelf kan accepteren zoals je bent. Ook kregen we veel verschillende trainingen. Je leert bijvoorbeeld alles over make-up, haarverzorging en je krijgt catwalk trainingen. En ik heb ook geleerd hoe ik met persvragen om kan gaan en hoe ik vanuit mijn hart kan spreken.”

“Kortom, het hele proces is leuk om te doen. De meiden zie ik als mijn vriendinnen, met wie ik een groei doormaak. Wie er ook wint, zolang de persoonlijke groei groot is, is het allemaal goed. Het is een ervaring die ik iedereen gun.”

Waar komt jouw drive vandaan?

“Ik heb altijd al een doel moeten hebben. Toen ik nog aan wedstrijdzwemmen deed was mijn doel om persoonlijke grenzen te verleggen, eruit halen wat erin zit. Ik vond het harde werken niet erg, omdat ik vasthield aan mijn doel. Nu met de miss verkiezingen is mijn drive natuurlijk om de volgende titel te behalen. En dat geeft mij een boost om nog harder mijn best te doen. Mijn groei komt voort uit de wens om de titel Miss Teen of the Netherlands wil halen. Ik moet groeien om daar te kunnen komen. Als ik die titel win blijft mijn doel gewoon hetzelfde en wil ik mijn boodschap overbrengen aan nog meer jongeren.”