Zes lintjes van de koning, jongste onderscheiden vrouw (34) van Nederland woont in Broek

Algemeen
Lumine Veenstra is de jongste vrouw van Nederland die een koninklijke onderscheiding kreeg Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma
Lumine Veenstra is de jongste vrouw van Nederland die een koninklijke onderscheiding kreeg Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

JOURE - Voorafgaand aan Koningsdag, dat morgen in het hele land wordt gevierd, is er de jaarlijkse lintjesregen. De gelegenheid waarbij mensen die een belangrijke verdienste voor de samenleving hebben verricht. Op deze dag worden duizenden Nederlanders koninklijk onderscheiden. Zo ook in De Fryske Marren, waar zes lintjes werden opgespeld door burgemeester Fred Veenstra.

Onder hen ook de jongste onderscheiden vrouw van Nederland dit jaar. Lumine Veenstra is 34 jaar en woont in Broek. Ze was van 2005 tot 2022 mantelzorger voor haar hoogbejaarde oudoom Rob van Terwisga in Broek. Vanaf 2011 ging Lumine op de boerderij bij hem wonen zodat zij haar oudoom beter kon ondersteunen, aangezien hij steeds hulpbehoevender werd. In december 2021 overleed oudoom Rob op 94-jarige leeftijd. Daarnaast is ze actief als vrijwilliger bij de sportvereniging voor (ex-) hartpatiënten ‘Trim je Mee’ te Heerenveen. Mevrouw Veenstra is dit jaar de jongste vrouw (34 jaar) in heel Nederland die een Koninklijke onderscheiding krijgt.

Ook kreeg het echtpaar Gerrit en Grietje Samplonius uit Joure een onderscheiding van de koning. De heer Samplonius is al sinds 1992 actief als vrijwilliger bij de Stichting Groningen-Friesland- Drenthe voor Roemenië en sinds 2010 ook voorzitter van deze Stichting. Ook is hij sinds 2015 actief als diaken van de Protestantse Gemeente Sintjohannesga-Delfstrahuizen en als vrijwilliger en bestuurslid van de Diaconale werkgroep solidair Skarsterlân.

Mevrouw Grietje Samplonius-Huisman is sinds 1992 actief als vrijwilliger de Stichting Groningen-Friesland- Drenthe voor Roemenië. Ook is ze actief bij de Protestantse Gemeente Sintjohannesga-Delfstrahuizen en is ze actief bij de gastenservice van Ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen.

De andere gedecoreerden in De Fryske Marren zijn:

Mevrouw Wiepkje Dijkstra-Schilstra uit Joure. Zij was vrijwilliger en bestuurslid bij vrouwenvereniging De Passage, afdeling Oudega-Elahuizen. Ook was ze vrijwilliger bij Fietsclub ’81 te Oudega en ouderling bij de Protestantse gemeente Oudega-Kolderwolde. Ze was actief bij De Zonnebloem, afdeling Balk. Daarnaast was mevrouw Dijkstra-Schilstra ruime tijd collectant voor Stichting Het Gehandicapte Kind en collectecoördinator bij de Nederlandse Brandwondenstichting in Oudega.

De heer Gerard Yntema uit Joure was actief als vrijwilliger bij Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân (HWS) en actief bij het Witte Fietsenplan op de Veluwe. Tot op heden is hij penningmeester van de RK Kerk te Joure en het Shantykoor in Broek. Ook is hij nog actief als vrijwilliger bij Zorgroep Sint Maarten en bij het kinderfietsplan van de ANWB.

De heer Goos van Terwisga uit Joure is penningmeester van Tennisvereniging Joure en tot op heden is hij penningmeester bij de Stichting Beheer Broekster Kerk. Ook is hij actief als penningmeester bij IJsclub de Vlecke Joure en bij Harddraverij- en Renvereniging Joure.

Alle gedecoreerden zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden.

De zes gedecoreerden met burgemeester Veenstra na de Lintjesregen in De Fryske Marren Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma
Lumine Veenstra is de jongste vrouw van Nederland die een koninklijke onderscheiding kreeg Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma