Zes weken lang een oorlogsverhalenmuseum in Makkum

Foto: Sjoukje Steinhovden

MAKKUM - Makkum is voor een poosje een heus museum rijker. En meteen wordt een [tijdelijke] bijdrage geleverd aan het behoud van de historie van het dorp. 

In eerste aanzet zou de verkoop van de oude hang, de visrokerij van de Gebr. Van den Berg, zorgen voor het verdwijnen van alweer een stukje oorlogshistorie van Makkum. De visrokerij en conservenfabriek waren immers een broeinest van verzet in de oorlogsjaren.

Tymen en Aart van den Berg hebben zich in de oorlogsjaren niet onbetuigd gelaten. De ondergrondse deed nooit tevergeefs een beroep op hen. Mede door hun toedoen werd menig gearresteerde Makkumer uit de handen van de bezetter gehaald. Munitie werd er ingeblikt en wapens gekist om vervolgens te worden verspreid onder het verzet.

Nog éénmaal kunnen de Makkumers en overige bezoekers en geïnteresseerden de ruimte betreden en ervaren. De zwartgeblakerde muur herinnert aan deze visrokerij. In het gebouw zal gedurende een week of zes een pop-up museum worden gevestigd, met de oorlogsverzamelingen van vele Makkumers met de bijbehorende verhalen. Tevens is er een oorlogswandelroute opgezet die met de mobiele telefoon gevolgd kan worden. Tien belangrijke strategische objecten worden uitgelicht door middel van panelen met een afbeelding en een QR code, die gescand kan worden voor meer informatie.

De openingshandeling zal op zaterdag 3 juli om 15.00 uur worden verricht door een dochter van Tymen van den Berg. De deuren van het museum zijn iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur geopend op het adres Vallaat 16, Makkum. Het tijdstip van de opening is gekozen omdat Makkum op 18 april als laatste dorp van Friesland om 15.00 uur werd bevrijd.

Door: Frans van Egmond/Makkum Nieuws
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden