Zorgen bij omwonenden van de Schoterlandseweg over duisternis en veiligheid

Foto: Omrop Fryslân

MILDAM - Het weghalen van de honderd lantaarnpalen langs de Schoterlandseweg heeft de weg, die door andere Mildam, Nieuwehorne en Jubbega gaat, te donker gemaakt, vinden sommige omwonenden. Er zijn zorgen over de veiligheid en over damherten die zomaar de weg oversteken.

Sommige bewoners van huizen naast de lange weg maken zich ernstig zorgen. Enkele maanden geleden is er een honderdtal lantaarnpalen uitgeschakeld en weggehaald om energie te besparen en meer ruimte te geven aan het donker.
 

Veiligheid

Maar in het kader van de veiligheid is het wel een vreemde keuze, vindt René Jelsma, voorzitter van het plaatselijk belang in Jubbega. "Je bent gewend dat je overal een beetje licht hebt, een richtpunt waar je naartoe kunt. Nu zie je bijna niets meer. Dat geeft mensen een onveilig gevoel, bijvoorbeeld bij ouders die kinderen nog in het donker naar huis laten fietsen. Dat heb ik bij verschillende mensen gehoord."
 
Jelsma erkent dat de duisternis goed kan zijn voor de natuur, maar geeft wel aan dat overstekende damherten voor gevaar kunnen zorgen.

Damherten voor de auto

Dat zegt ook voorzitter Bonne Schokker van plaatselijk belang Oude- en Nieuwehorne: "Voor de dieren is er geen barricade meer. Normaal gesproken was er verlichting, waar dieren misschien wel bang voor waren. Nu is het net zo donker als het bos, dieren ploffen voor auto's en fietsen langs. "
Schokker ervoer het voor de kerstdagen zelf nog. "Ik had er één vlak voor de auto. En twee weken daarvoor één voor de fiets. Ik heb begrepen dat er in Mildam al zo'n vier aanrijdingen zijn geweest. Dat is minder mooi."

Moskoupleats

Bewoners van de Moskoupleats, een GGZ-instelling vlak naast de weg in Katlijk, hebben er ook last van, zegt locatiemanager Anneke Bosma. "Ze zijn 's avonds bang om nog de weg op te gaan. Ze zijn bang dat zij het niet kunnen terugvinden en maken zich zorgen over de herten. Als er een hertje is aangereden, vinden ze dat heel erg. Ze blijven nu meer binnen dan dat ze nog een stukje rondlopen."
 
Wat de plaatselijke belangen betreft, kunnen gemeente en provincie beter besparen op de lichten bij het knooppunt bij Heerenveen. En voor de besparing kunnen er dan LED-lichten aan de Schoterlandseweg komen.Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden