Alles over aardappelsnippers als veevoer

INGEZONDEN - Aardappelsnippers ontstaan als bijproduct bij het versnijden van aardappels tot friet of aardappelschijfjes.

Het is uitstekend als voer voor rundvee. De aardappelsnippers zitten vol met zetmeel, energie en is een bijproduct dat gemakkelijk valt te bewaren. Je kan het bijproduct toevoegen aan het rantsoen van je vee om het zetmeel en energiegehalte te vermogen. De snippers bevatten weinig stikstof en fosfor dus zijn milieuvriendelijk. De snippers ontstaan als bijproduct in de voedselindustrie en worden vervolgens getransporteerd naar boeren en veehouders om gebruikt te worden als veevoer.

Aardappelsnippers als bijproduct

Het bijproduct aardappelsnippers bestaat uit gesneden aardappelen die verwijderd zijn uit het productieproces door de kleur, lengte of dikte. Het zetmeel van deze snippers heeft de eigenschap van rauwe aardappelen en zijn niet goed te verteren door varkens. Voor rundvee is het echter ideaal vanwege de hoge bestendigheid. Het product is constant qua samenstelling en draagt bij aan de smaak van het rantsoen. Het product is steekvast en rijk aan eiwitten en zetmeel. Dit maakt aardappelsnippers een goed bijproduct om toe te voegen aan het standaard rantsoen van je vee.

Het advies is daarom ook om het bijproduct aardappelsnippers alleen toe te voegen aan het rantsoen van je rundvee. Voor melkvee is het geschikt om maximaal 5 tot 10 kilogram van het product in het rantsoen te stoppen. Voor vleesvee is het mogelijk om maximaal 1.5kg product per 100 kg lichaamsgewicht toe te voegen aan het rantsoen. Het is dus geschikt om een deel van je rantsoen te laten bestaan uit dit bijproduct. Het is echter beter om dit advies aan te houden.

De aardappelsnippers worden vervoerd met een containerauto en kan los gestort worden door middel van deze auto of met een walking floor of kipper. Het is mogelijk om de stof op te slaan in een bunker of door het in te kuilen. In de bunker is het 2 tot 6 maanden houdbaar en als je de stof inkuilt tot wel een jaar! Dit zorgt ervoor dat je het bijproduct in grote hoeveelheden kan inslaan en lang kan gebruiken voor het veevoer.

De visie van Looop

Het bedrijf Loop werkt met bijproducten van de voedselindustrie. Veel van deze producten worden vaak gemaakt en vervolgens weggegooid. Dit komt omdat de producten wel erg voedzaam zijn maar niet lekker smaken of niet geschikt zijn voor menselijke consumptie. Daarnaast zijn het erg grote hoeveelheden. Om ervoor te zorgen dat deze voedingsstoffen niet verspild raken worden deze gebruikt in de vee industrie. De visie van Looop is ook om deze producten te transporteren naar de vee industrie om verspilling tegen te gaan. Benieuwd waar de naam Looop vandaan komt? Lees meer op deze pagina.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden