Balkster kaatsjeugd pakt weer prijsjes op eigen veld

BALK - Voor de tweede keer in zes dagen tijd trok de Friese kaatsjeugd in groten getale naar het kaatsveld in Balk. Dat het veld aan de Tjalke de Boerstrjitte voor velen nog een verborgen plek is, bleek uit het feit dat twee auto’s met vijf kaatsers aan de late kant arriveerden. Toen alle kaatsers op het veld waren, konden ze vrijdag kaatsen in vijf categorieën bij de Haantjes Motus federatiepartij.

Bij de welpen stak een partuur er bovenuit. Ilse Lanting uit Scharnegoutum en Daniël de Boer uit Tjerkwerd waren een maat te groot voor de rest. In de voorronde wonnen de twee al hun partijen ruim en in de finale waren ze met 5-1 6-2 te sterk voor Marrit Hoekstra (Scharnegoutum) en Liv Koops (Makkum). De derde prijs ging naar Scharnegoutumers Lars Haarsma en Rosalie ten Brink.

Bij de pupillen kaatsten de jongens en meiden apart. Ruben Hendriks en Pieter Haantjes van KV Cannegieter grepen net naast de prijzen. De kransen waren voor Haye Tjeerdema uit Makkum en Imme Klaas Kievit uit Scharnegoutum. Zij wonnen de finale van Thomas Rinia (Wons) en Sem Groen (Makkum).

De Balksters meisjes waren bij de wedstrijd van de regio Súdwest succesvol in de herkansing. Maren de Vries won met Sofie Koops (Makkum) de finale van Mariska Stegenga en Afke Galema (Reahus) met 5-2 6-6. Hendrika Stegenga en Elina Schotanus werden uitgeschakeld voordat de prijzen werden verdeeld.

De kransen waren voor Marit van der Meer (Scharnegoutum) en Jildou Twijnstra (Gauw) die in een spannende finale afrekenden met Minke Tjalsma (Bolsward) en Floorke de Boer uit Hommerts. Het werd 5-4 6-4.

De categorie schooljeugd kreeg vrijdagochtend te maken met een afzegging. De zoektocht naar een vervanger leverde niets op, waarna werd besloten om Sverre Stobbe door te schuiven vanuit de pupillen. Als twaalfjarige eerstejaars pupil moest hij met leeftijdsgenoot Ruurd Oosterbaan uit Scharnegoutum aantreden tegen jongens en meisjes die twee, drie jaar ouder zijn.

De twee weerden zich kranig. Na verlies in de eerste omloop schopten ze het tot de finale van de herkansing. Daarin was de pijp leeg en moesten ze hun meerdere erkennen in Niek de Jager (Hommerts) en Rigt van der Velde (Goenga). Wel gingen ze met een prijsje naar huis.

In de winnaarsronde pakten Johannes de Boer (Hommerts) en Wieke Schaap (Turns) de winst door met 5-4 6-2 te winnen van Remco Yska (Bolsward) en Martsen van der Goot (Goenga). Op die stand sloeg Schaap de bal boven.

Ook de jongens en meisjes kaatsten samen. Durk Bootsma, Afke Marij van der Goot en Brecht Tamminga kregen de kransen omgehangen. Tweede werden Ate Schaap, Jochem Lootsma en Anne Sjoukje Leenstra. In de spannende strijd om plaats drie stond Balkster Cees Dedmer Kramer op 5-5 en 6-6 aan de verkeerde kant. De laatste prijs van de dag ging naar Colin Baarda, Hieke Bootsma en Lynette Ypeij.

Zondag kwamen de senioren in actie tijdens de Plus Partij. In de finale was het partuur van Sebastiaan Kooij, Jesse Veltman en Jouke Tolsma te sterk voor Gatske de Jong, Frank Veltman en Anne van der Werf. De derde prijs ging naar Jacob Schotanus, Hessel Miedema en Luanna Stobbe.

Voor Kooij was het de tweede krans in een week tijd. Op dinsdag won hij met Frank Veltman en Jacky Bouma ook de Bouma Partij. De tweede prijs was daar voor Schotanus, Jesse Veltman en Cees Dedmer Kramer.

Uitslagen Haantjes Motus Partij

Welpen

Ilse Lanting, Scharnegoutum en Daniël de Boer, Tjerkwerd
Marrit Hoekstra, Scharnegoutum en Liv Koops, Makkum
Lars Haarsma, Scharnegoutum en Rosalie ten Brink, Scharnegoutum

Pupillen meisjes, winnaarsronde

Marit van der Meer, Scharnegoutum en Jildou Twijnstra, Gauw
Minke Tjalsma, Bolsward en Floorke de Boer, Hommerts
Herkansing

Sofie Koops, Makkum en Maren de Vries, Balk
Mariska Stegenga, Balk en Afke Galema, Reahus
Pupillen jongens

Haye Tjeerdema, Makkum en Imme Klaas Kievit, Scharnegoutum
Thomas Rinia, Wons en Sem Groen, Makkum
Schooljeugd, winnaarsronde

Johannes de Boer, Hommerts en Wieke Schaap, Turns
Remco Yska, Bolsward en Martsen van der Goot, Goenga
Jelke Veldhuis, Raerd en Berber van der Goot, Goenga
Herkansing

Niek de Jager, Hommerts en Rigt van der Velde, Goenga
Ruurd Oosterbaan, Scharnegoutum en Sverre Stobbe, Balk
Jongens/meisjes

Durk Bootsma, Turns; Afke Marij van der Goot, Goenga en Brecht Tamminga, Turns
Ate Schaap, Turns; Jochem Lootsma, Goenga; Anne Sjoukje Leenstra, Gauw
Colin Baarda, Witmarsum; Hieke Bootsma, Turns en Lynette Ypeij, Witmarsum

Uitslag Plus Partij

Sebastiaan Kooij, Jesse Veltman en Jouke Tolsma.
Gatske de Jong, Frank Veltman en Anne van der Werf
Jacob Schotanus, Hessel Miedema en Luanna Stobbe
Uitslag Bouma Partij

Sebastiaan Kooij, Jacky Bouma en Frank Veltman
Jacob Schotanus, Cees Dedmer Kramer en Jesse Veltman