Bijna tachtig teams strijden om Langweer Cold Race jubileum bokaal

LANGWEER - De vijfde en daarmee jubileumeditie van de Lagweer Cold Race werd afgelopen weekend gezeild. Bijna tachtig zeilteams uit het hele land gingen de strijd aan om de felbegeerde bokaal. Tijdens de wedstrijd varen de teams gedurende twee dagen een aantal korte races. De Valken worden door de organisatie ter beschikking gesteld en blijven gedurende de dag op het water. De teams werden vanuit de Oude Haven met razendsnelle ribs van en naar de zeilboten gebracht.

Het bijzondere van de wedstrijd is dat alle soorten zeilers mee kunnen doen aan deze afsluiting van het zeilseizoen. Skûtsjesilers en studenten, wedstrijdzeilers uit alle klassen en gezinnen met kinderen, variërend in de leeftijd van 6 tot 76 jaar oud, stapten dit weekend dan ook, soms voor het eerst, op een Valk en gingen de strijd aan met elkaar en de elementen.

Biertje als oplossing
De Langweer Cold Race wordt sinds 2016 georganiseerd door Sailservice.org, een organisatie die doorgaans grote internationale wedstrijden organiseert. ,,Dankzij deze ervaring zijn zij in staat de meest gerenommeerde wedstrijdleiders in te zetten, hetgeen dit vooral gemoedelijke, protesten worden opgelost met een biertje, zeilevenement extra allure geeft'', zo laat de organisatie weten.

Zelfsturende boeien
Een noviteit was dat er dit jaar zogenaamde MarkSetBots van SeaDis ingezet werden. Dit zijn zelf- positionerende wedstrijdboeien die met een app en gps-technology worden bediend. Wanneer de wind draait of wegvalt kan razendsnel de wedstrijdbaan worden aangepast en wanneer een boot de boei bij het ronden per ongeluk verplaatst, zal hij zelf weer teruggaan naar de juiste positie. Dit is een technologie die normaal gesproken alleen bij grote internationale zeilwedstrijden wordt ingezet.

Versoberd
De jubileumeditie van deze unieke zeilwedstrijd verliep niet zonder slag of stoot. Al in de aanloop naar de wedstrijd liep de spanning op in verband met de aangekondigde verscherpte corona-regels. Maar nadat vorig jaar de wedstrijd moest worden afgelast, kon de editie 2021, weliswaar in iets versoberde vorm, gewoon doorgaan. De festiviteiten op de kade zoals een springkussen, dj en straattoneel, die bedoeld waren om ook voor het publiek een feestje te bouwen, werden geschrapt.

Op zaterdagochtend meldden de ruim driehonderd zeilers zich vol goede moed in de Oude Haven van Langweer. De windstille en mistige weersomstandigheden waren echter verre van ideaal voor een zeilwedstrijd. Na een aantal ‘dobber’-wedstrijden werd in de middag de race stilgelegd en werd alle hoop gevestigd op de tweede dag.

Zondag werden alle verwachtingen waargemaakt. Bij een mooi windje van twee a drie werd de wedstrijd afgemaakt en team Aartsen mocht na een spannende medalrace op zondagavond de beker en champagne in ontvangst nemen.