'BINGO!', een monoloog over trots en schaamte komt naar Terherne en Nijemardum

Tamara Schoppert speelt BINGO! Foto Tryntsje Nauta

TERHERNE/NIJEMARDUM - De voorstelling 'BINGO!' van Tryater komt naar Terherne en Nijemardum. Het is de Friestalige versie van 'BINGO!', dis solo gespeeld wordt door Tamara Schoppert. Het theaterstuk gaat over armoede en eenzaamheid wordt op zaterdag 4 februari gespeeld in De Buorkerij in Terherne en op woensdag 8 februari in het Doarpshûs in Nijemardum.

De door Herman van Wijdeven (bekend van onder andere Mestmoeders en Niemand is hier eenzaam van PeerGroup) geschreven tekst is door Schoppert zelf vertaald. De voorstelling waarin ze bingodame Tine speelt ging op vrijdag 27 januari in première in Dorpshuis De Bining in Koarnjum en is tot en met eind maart zo’n twintig keer te zien op diverse locaties in de provincie.

In BINGO! zit je gewapend met een bingokaart met anderen aan een tafel. Tijdens het bekende spel met de genummerde ballen word je meegenomen naar Tines jeugd. Vlak voor en tussen de tafels door speelt Tamara Schoppert. En wanneer de prijs is gewonnen, kijkt iedereen elkaar eens goed aan en drinkt nog een kop koffie of thee met elkaar.

Over de voorstelling
Tine leidt de bingo in een buurthuis. Ze komt vandaag te laat. Tine verontschuldigt zich en begint onbedoeld over haar pas overleden moeder, met wie ze al tien jaar geen contact had. Net zag ze haar ouderlijk huis en ontdekte de armzalige omstandigheden waaronder haar moeder blijkbaar woonde. Terwijl Tine haar best doet om op vrolijke wijze de bingo tot een goed einde te brengen, ontleedt ze de relatie met haar moeder. Die staat opeens in een heel ander daglicht. Had ze meer moeten zien, iets anders kunnen doen? Ze vraagt het zich hardop af. En dan roept er iemand: 'Bingo!'

BINGO! is ontwikkeld op initiatief van stichting Platform Armoede en Schulden Fryslân (PAS) door Ploech en eide, het theatercollectief van onder meer Tamara Schoppert. De voorstelling is ook geschikt voor wie niet van het bingo-spel houdt. Kaarten zijn verkrijgbaar op tryater.frl
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden