Blend Eten & Drinken op toplocatie in Bolsward: “Die blije gezichten, dat geeft enorm veel voldoening”

Hier hebben ze verstand van zaken, dat is wel duidelijk als we Blend Eten & Drinken in Bolsward binnen stappen. Blend Eten & Drinken is gevestigd aan de linkerzijde van het voormalige stadhuis, tegenwoordig cultuurhistorisch centrum De Tiid.  De oude vloer uit 1400, de massieve binten, de haken die nog herinneren aan de periode dat hier een waag gevestigd was, en de grote gebogen ramen die zorgen voor veel licht zorgen in combinatie met het interieur - tafels met een massief blad, fraaie halfronde stoelen, de gegroepeerde lampen en een modern bargedeelte – voor een erg fraaie sfeer. Dat vinden er meer, want sinds de opening enkele weken loopt het storm in deze derde nering van het echtpaar Ingrid en Gerbrand Hoiting.

Inderdaad, de derde. Want Ingrid en Gerbrand Hoiting zijn ook de initiatiefnemers en eigenaren van BY Pimpé en Meis – Groen en wonen. Gemeenschappelijke deler is dat er medewerkers met een verstandelijke beperking werken. 

BY Pimpé

Dat is niet zo gek als je weet dat Gerbrand Hoiting jarenlang werkzaam is geweest in de zorg en lange tijd heeft gewerkt met deze groep mensen. Ingrid Hoiting heeft een commerciële achtergrond. Tien jaar geleden startten ze BY Pimpé: een lunchcafé met verkoop van delicatessen en cadeauartikelen. Nu het restaurant naar Blend is verhuisd, is Pimpé nog een kleine winkel waar onder andere cadeauartikelen en kaarsen worden verkocht die in de eigen kaarsenmakerij worden gemaakt. De winkel wordt samen met de medewerkers van de dagbesteding gerund en is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 16.00 uur.

Meis - Groen en wonen

Na BY Pimpé kwam Meis - Groen en wonen. De achtergrond daarvan is tweeledig. Ingrid Hoiting: “We hadden een wachtlijst van cliënten en wilden ook iets met een kaarsenmakerij gaan doen. Dat paste niet BY Pimpé. We zijn in een pand gaan kijken dat al een poos te huur stond. En waren enthousiast, maar het werd van een kaarsenmakerij uiteindelijk een winkel met planten en verse bloemen. Meis - Groen en wonen, schuin tegenover Blend, is een moderne bloemenwinkel. Zoals de naam al zegt, heeft het meer dan verse snijbloemen. Je vindt er ook een groot aanbod van planten, mooie meubels, lampen en hippe woonaccessoires.  Het ondernemen zit het echtpaar Hoiting in het bloed, want vóór BY Pimpé, Meis en Blend hadden Ingrid en Gerbrand een winkel in kinderkleding en kinderkameraccessoires. 

Goede match

“We waren bij de opening van De Tiid. We mochten de bloemen verzorgen”, vertelt Ingrid. Ze gebaart om zich heen. “Toen ik deze ruimte binnenstapte, dat ik: ‘Wauw, dít is mooi! Wat een uitstraling’. Daarna is het balletje gaan rollen. In de gesprekken met de directeur van De Tiid bleek het erg goed te matchen. En dan ga je ineens verhuizen en dan wordt het heel groot. BY Pimpé was een stuk compacter dan dit; daar schonken we geen alcohol en was het gewoon beperkter. Erg leuk, en dat hadden we nóg wel tien jaar kunnen doen, maar dit is wel next level. BY Pimpé 2.0 zeg maar. Dat heeft te maken met een uitgebreidere kaart en een borrelkaart. We mogen hier alcohol schenken, dus je krijgt ook een heel andere doelgroep. Het volume is veel groter. Je loopt tegen andere dingen aan: veel meer personeel, veel meer gasten. Dat maakt het wel drukker.” Ingrid lacht, als ze zegt: “Daar waren we ook veel moeilijker te vinden. Dat is hier bepaald niet het geval.”

Zelfgemaakte tafels

De aanlooptijd naar de opening - afgelopen maart - werd gebruikt voor het regelen van de benodigde vergunningen zoals die voor het schenken van alcohol en voor het terras. En voor de inrichting, zoals we al zeiden sfeervol, modern met een twist en helemaal passend bij de historie van het pand. Het blend zeg maar. Het grootste deel daarvan is door het echtpaar zelf gedaan. Gerbrand Hoiting maakte samen met zijn cliënten eigenhandig de tafels.

De VVV, bibliotheek, musea, oudheidskamer en het gemeentearchief zijn allemaal gehuisvest in De Tiid. Het aardige is dat alle diensten en instanties met elkaar verbonden zijn. Ingrid: “Je kunt binnendoor zo van de oudheidskamer naar de bibliotheek lopen. We zijn echt onderdeel van het geheel. Er komen allemaal leuke dingen op ons pad. We worden ook erg veel betrokken bij wat er in dit pand gebeurt. Als er lezingen, symposia, feesten en vergaderingen zijn, mogen wij de catering verzorgen. Nagenoeg alles wordt in eigen huis gemaakt. Net als BY Pimpé met ingrediënten van lokale ondernemers.”

Meer diepgang

Gevraagd naar het waarom van de switch antwoordt Ingrid Hoiting: “Op een gegeven moment kom je op een punt dat je denkt: ‘Wil ik dit nog heel lang blijven doen, of wil ik toch iets meer diepgang?’ In de eerste plaats gaan we graag met mensen om. Maar vanwege de achtergrond van Gerbrand hadden we bedacht dat het toch wel erg leuk zou zijn als we mensen met een verstandelijke beperking een fijne werkplek kunnen bieden. Er is geen dag hetzelfde. We hebben een jongeman die niet zo spraakzaam is. Als hij dan zegt ‘alles leuk’, krijg ik een enorme glimlach. En dan is hij gewoon aan het afwassen bijvoorbeeld. Die blije gezichten van ze, dat geeft enorm veel voeldoening. En voegt zeker een extra dimensie toe aan je werk.”

Op vrijdag langer open

Over de drie vestigingen verdeeld werken er 21 mensen. Ze worden bijgestaan door daartoe opgeleide begeleiders. Ingrid Hoiting: “We hebben hier een prachtige plek met een prachtig terras waar heel lang zon is. De kans is groot dat we zomerdag wat langer open zijn.”

Blend Eten & Drinken is van dinsdag tot en met zondag geopend van tien tot zes. In verband met de traditionele borrel op de laatste werkdag van de week en de koopavond is de openingstijd op de vrijdagavond al verruimd naar elf uur. Dan zijn de cliënten, zoals de werknemers met een verstandelijke beperking worden genoemd, al lang naar huis want hun werkdag begint om negen uur en eindigt om vier uur.

“Ik kan hier mijn ei kwijt”

Grote vraag is natuurlijk of de honger naar meer ondernemingen met Blend is gestild. Ingrid Hoiting, lachend: “Daar durf ik niets van te zeggen. Ik heb altijd gezegd: ‘En nu ga ik niets meer doen’. Dat zei ik een jaar geleden ook tegen mijn man: ‘Als ik weer met een idee kom, moet je zeggen: nee doen we niet.’ Dat heeft ie ook gedaan maar ja…” Het is duidelijk, Ingrid Hoiting bruist van de energie. “Dat is ook zo leuk aan dit. Dán ben je weer met de kaart bezig, dán weer ga je iets organiseren. Ik kan hier mijn ei wel kwijt.”

Tekst en foto’: Richard de Jonge
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden