Boekenweek 2021: Online lezing Alma en Marita Mathijsen

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

HEERENVEEN - Zondag 30 mei verzorgen de auteurs Alma en Marita Mathijsen een online lezing voor Bibliotheken Mar en Fean. 

Samen schreven ze een essay met als titel ‘Niet schrikken mama’; een briefwisseling tussen moeder en dochter, waarin ze de verhoudingen tussen de seksen onderzoeken in de geschiedenis én in het heden. De lezing begint om 15.00 uur, aanmelden is noodzakelijk en kan bij de klantenservice van Bibliotheken Mar en Fean of via bmf.nl.

Alma doet in ‘Niet Schrikken mama’ de voorzet en Marita weidt uit over de historische ontwikkelingen in de positie van mannen en vrouwen. Alma legt meer de focus op het heden. Het is een gedachte-experiment. De verschillen in het perspectief op het heden in vergelijking met verleden past perfect in het Boekenweekthema ‘Tweestrijd’. In de lezing vertellen ze over het essay en gaat programmeur Cecile Steenwijk met hen in gesprek over hun moeder-dochterrelatie.

Boekenweek 2021

Van 29 mei tot en met 6 juni vindt de Boekenweek plaats. In deze jaarlijkse campagne staat literaire (non-) fictie centraal. De 86e Boekenweek staat in het teken van het thema ’Tweestrijd’.

Het thema ’Tweestrijd’

Innerlijk conflict, verscheurdheid ligt aan de basis van de menselijke natuur. Het hart volgt niet altijd de rede, de onderbuik ondermijnt nogal eens het gezonde verstand en in de literatuur, in boeken, krijgt die tweestrijd bij uitstek vorm. In verhalen kan de gespletenheid worden getoond en kunnen tegenstrijdige gevoelens tegen elkaar worden uitgespeeld.

Alma Mathijsen (1984) studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en drie romans. Ook schrijft ze essays voor NRC en columns voor LINDA. 

Marita Mathijsen (1944) is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de negentiende eeuw. Zij schrijft geregeld bijdragen voor NRC

De lezing vindt online plaats en kost 5 euro voor leden en 7,50 euro voor niet-leden. Vooraf versturen wij een link waarmee je deze lezing kunt bijwonen.