Chocomelk en lintjes bij verjaardag IJsclub It Súdwide in Broek

BROEK - Het was volle bak in het kerkje van Broek. Vijfenzeventig leden van IJsclub It Súdwinde kwamen het 80-jarig jubileum vieren. De oude club vlag, priksleeën en “80”-vlaggetjes decoreerden het knusse kerkje. Bij binnenkomst mocht de warme chocolademelk met slagroom dan ook niet ontbreken.

Geert Pekema, zoon van één van de oprichters, en Jan Schaap kregen beiden het erelid speldje opgespeld door Geert’s eigen dochter Janny, de derde generatie in het bestuur. Geert memoreerde dat er vroeger geschaatst werd op ondergelopen weilanden, soms wel van Broek tot aan Stavoren toe. In 1965 maakte het gemaal van Stavoren hier een einde aan.

De wedstrijden verplaatsten zich naar de Broekster vaart waar Anne Mink mooie filmbeelden van toonde. Sinds 2007 bevindt de huidige ijsbaan van Broek zich aan de Plusterdyk, een klein perceeltje land, dat in de winter onder water wordt gezet. Hiermee wordt een veilige situatie gecreëerd om te schaatsen.

Strafpleiter Wim Anker
Daarna betrad de markante strafpleiter Wim Anker het podium. Vol humor en passie vertelde hij onder andere over zijn uitgangspunten, waarmee hij landelijke bekendheid en veel respect verwierf.

Ook zijn tijd als voorzitter bij de KNSB, zat vol anekdotes, zelfspot en zijn tweelingbroer op de hak nemend, waarmee hij het legendarisch duo “Anker en Anker” vormde. Zowel Anker als het publiek genoten zichtbaar van elkaar, ook na afloop met een borreltje erbij.

,,Het bestuur kijkt vol trots terug op het jubileumfeest. Waardevol om de historie van de IJsclub met elkaar te delen en te laten leven!''
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden