Cultuur verbindt…: Inside Out Festival in Joure

In bedrijf
Afbeelding

Samen met de organisatie van het festival Inside Out heeft Sociaal Werk De Kear zich ingezet om muzikale vluchtelingen te zoeken die wilden deelnemen aan het Inside Out muziekfestival op 25 juni. De Kear wilde graag de oude én nieuwe inwoners van De Fryske Marren op deze manier met elkaar laten kennismaken. Doel was om vluchtelingen uit Oekraïne, én inwoners van het AZC in Balk mee te laten doen. 

Cultuur verbindt, en dat bleek ook nu. Het lukte om twee Oekraïense dames te vinden die heel erg gemotiveerd waren om mee te doen. In samenwerking met 8501INDIE en het AZC in Balk werd het muzikale vuurtje steeds hoger opgestookt. Nadat een paar jonge Syrische vluchtelingen de oefenruimte, die beschikbaar was gesteld door de organisatie, hadden goedgekeurd, kwamen er uiteindelijk acht vluchtelingen die hun muzikale talenten wilden tonen aan het publiek in Joure.

Passie voor muziek

Na drie dagen van intensief oefenen, samen met mee bassende dirigent Ron Halma, ontstonden de ‘8501 All Stars’. Een gelegenheidsband van amateurmuzikanten die alles wat hun dierbaar was, hebben moeten achterlaten op hun vlucht naar Nederland. Hun optreden was een bijzonder, maar ook emotioneel moment voor alle deelnemers. Het publiek reageerde enthousiast en gaf de deelnemers een warm onthaal. 

Een korte kennismaking met enkele muzikanten

Farhat en Rahat
“Wij zijn Farhat en Rahat, zijn allebei twintig jaar en we komen uit Afghanistan. Het zou voor ons onmogelijk zijn geweest om mee te doen met zo’n festival in eigen land, omdat wij vrouw zijn. In Afghanistan mogen vrouwen helemaal niet optreden, ook niet als muzikant. De meeste vrouwelijke muzikanten zijn gevlucht naar het buitenland. De vrouwelijke muzikanten die daar nog wel zijn, moeten onderduiken. Door mee te doen met het festival willen we onze talenten ontdekken en ervaren hoe het is om op te treden voor publiek. Het positieve effect voor ons is, dat we veel nieuwe mensen hebben leren kennen, en ons netwerk hebben uitgebreid. Ook geeft het optreden ons meer zelfvertrouwen en is het een manier om ons talent uit te dragen.”

Masha

“Ik ben Masha, 28 jaar, en ik kom uit Oekraïne. Door mee te doen wil ik andere muzikanten ontmoeten. Het is voor mij de eerste keer dat ik voor publiek speel met mijn elektrische gitaar en ik vind het een geweldige ervaring. Ook wil ik de Nederlanders bedanken dat ze ons Oekraïners helpen.”

Alina
“Ik ben Alina, 37 jaar, en ik kom uit Oekraïne. Door mee te doen met het festival wil ik de Nederlanders bedanken voor hun steun. Ook wil ik de Oekraïners een hart onder de riem steken. Ongeveer zeven jaar geleden zat ik ook in een band. Door mee te doen met het festival wil ik muzikanten ontmoeten die samen met mij een nieuwe band willen vormen. Wat ik ook zou willen bereiken door mee te doen: mijn landgenoten steunen die zijn achtergebleven om ons land te verdedigen, en om ze hoop te geven.”

Over Sociaal Werk De Kear

Woon je in de gemeente De Fryske Marren? Dan is Sociaal Werk De Kear er voor jouw welzijn. Je kunt bij ons terecht met vragen over bijvoorbeeld leefbare buurten en dorpen, meedoen en vrijwilligerswerk, gezonde leefstijl en mantelzorg. We werken samen met inwoners om het samenleven in de buurten en dorpen te versterken, met elkaar en voor elkaar.