Daders van carbidexplosie in Joure aangehouden door politie

JOURE - De twaalf daders van de carbidexplosie ter hoogte van Hotel Anne-Klare in Joure hebben zich gemeld bij de politie. Zij zijn vrijdagmiddag meteen aangehouden. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Volgens de krant was hoteleigenaar Ardi Anker vanmiddag op het politiebureau om aangifte te doen. Daar werd hem verteld dat de verdachten zich inmiddels hadden aangegeven.

Na de explosie op oudjaarsavond, waardoor onder andere ramen sneuvelden, deed een zichtbaar aangeslagen Anker in een videoboodschap op Facebook een oproep aan de daders om zich te bekend te maken. Hij vertelde aan de Leeuwarder Courant dat de jonge gasten het niet bewust op het hotel gemunt hadden.

Eerder op de dag kwamen videobeelden van de deurbel van de familie Anker, die tegenover hun hotel aan 't Zand wonen, naar buiten. Daarop is te zien dat uit de richting van de Appelwyk een Volkswagen Polo komt rijden met een aanhanger waarop een carbidkanon is bevestigd. Al rijdende gaat het kanon af ter hoogte van het hotel op de hoek van het Zijl en de Tolhûswei, waarna de grote schade ontstaat.

Volgens Ardi Anker beloopt de schade door de ontploffing in de tienduizenden euro's. Hij overlegd met de daders hoe de schade geregeld gaat worden.  "Eigenlijk is het een wonder dat er geen doden zijn gevallen", zei Anker na de explosie.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden