Dan maar bloemen buiten verkopen, Hema en Action alsnog dicht

DFM - Na het instellen van de harde lockdown mochten alleen nog winkels die noodzakelijke producten verkopen open blijven. Onder andere bakkers, slagers, supermarkten, slijterijen en drogisterijen hoeven de deuren niet te sluiten. Ook de markt kan doorgaan met essentiële artikelen. Maar er was niet in alle gevallen een duidelijke scheidslijn.

Vooral winkels waar naast bijvoorbeeld etenswaren ook andere artikelen als kleding worden verkocht, dachten eveneens open te kunnen blijven. De Zo dekte de Hema een groot deel van het assortiment af met plastic en bleven ook vestigingen van de Wibra open. In navolging daarvan wilde ook de Action de deuren weer openen. Op een aantal plaatsen in het land gebeurde dat ook. Bij de vestiging in Joure werd woensdagochtend begonnen met afdekken en leeghalen van stellingen met niet noodzakelijke goederen, zodat ook zij weer open konden voor het publiek.

Aangescherpte regels
Om te voorkomen dat winkels de randen van de regels opzoeken, heeft het kabinet woensdagmiddag de regels aangescherpt. Een uitzondering is er alleen nog voor winkels die voor de lockdown 70 procent of meer omzet aan essentiële producten, zoals brood, diervoeder en drogisterij-artikelen, verdienden. Bij het bepalen van de omzet zal worden gekeken naar het percentage per vestiging of filiaal. Het kan dus zijn dat binnen een bedrijf verschillende situaties ontstaan.

Hema en Action alsnog dichtNaar aanleiding daarvan heeft de directie van de Hema besloten om vanaf donderdag alle winkels gesloten te houden. Bij de Action is men volgens de Telegraaf verbaasd over de nieuwe regelgeving. Een woordvoerster vertelde aan de krant dat het ministerie van Economische Zaken dinsdag nog toestemming gaf voor een gedeeltelijke heropening. Ze gaf daarbij aan dat de budgetketen niet alle spullen verkoopt en de filialen bovendien de druk op de supermarkten verlichten. De kassa's kunnen alleen nog noodzakelijke producten scannen. Volgens de Action zijn de winkels woensdagmiddag gewoon open gegaan en hielden ze zich aan de regels van de Rijksoverheid.nl Inmiddels heeft de leiding bekend gemaakt dat de vestigingen van het koopjesparadijs toch dicht gaan. 

Buiten bloemen verkopen
De lobby die de bracheorganisatie voor bloemisten, de VBW, heeft gevoerd in Den Haag is volgens een nieuwsbericht op de website van de organisatie grotendeels gelukt. Daardoor mogen bloemenwinkels toch doorgaan met fysieke verkoop. Dat moet dan echter wel buiten het winkelpand gebeuren en voorlopig tot aan de Kerst.

Op basis van die uitkomst stalden vandaag diverse bloemenverkopers in De Fryske Marren hun waren buiten uit. ,,Het mag en we moeten toch wat, dan maar op deze manier. Buiten kunnen we prima onze klanten helpen'', zei een medewerkster van Rebelle Bloemstyling in Joure. Achter de kassa in de deuropening voegde ze daar nog aan toe dat het natuurlijk ontzettend zuur voor haar collega ondernemers is die wel dicht zijn.

Ook Bloeicentrum Burghgraef in Balk heeft de bloemen en planten buiten neergezet. Op deze manier kunnen ook zij aan de gestelde regels voldoen en toch verkopen. ,,De winkel is gesloten, maar buiten kan men terecht voor boeketten, kerststukken en dergelijke. Klanten die iets specifieks zoeken of graag een boeket samen willen stellen moeten vooraf eerst contact met ons opnemen'', aldus eigenaar Marco Burghgraef.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden