De enige Friese triatlon: De Frysman 2022

GAASTERLAND - Zaterdagochtend om 7 uur klonk het startschot voor de enige echte Friese triatlon: De Frysman 2022. Eerst 3,8 kilometer zwemmen door een enigszins ruig IJsselmeer met best veel golven, daarna vier ronden van 45 kilometer door heuvelachtig Gaasterland en aansluitend nog een marathon van 42 kilometer lopen. Een loodzware tocht, alleen geschikt voor bikkelharde en goed getrainde topsporters.

De start en finish zijn bij It Reaklif, het herdenkingsmonument Leaver dea as Slaaf. Dit is ook min of meer het thema van De Frysman, net zoals van de vrijheidsstrijder Grutte Pier uit de 14e eeuw. Een triatlon met een sterk verhaal dus.

Via de website van De Frysman werd live verslag gedaan van de tocht en op de site waren ook de live tussenstanden te zien van de individuele sporters. Het zware parcours, gevormd in de ijstijd, maakte het een prachtige maar loodzware uitdaging, waar aan het einde de sterkste overwon, ook weer bij de zevende editie. De 49-jarige Dirk Wijnalda, geboren in Bolsward, kwam in een parcoursrecord van 8.34,30 als eerste over de eindstreep.

Tekst en foto's: Folkert Folkertsma