De ultieme gids over diabetes type 2

In bedrijf
Afbeelding

INGEZONDEN - Naar alle waarschijnlijkheid zul je het antwoord op de vraag ‘wat is diabetes type 2?’ niet weten.

Met name als je zelf geen medische achtergrond hebt zul je niet precies weten wat dit voor ziekte is. Sterker nog, misschien heb je er überhaupt nog nooit eerder van gehoord. Ook als je wel de term diabetes type 2 kent, kun je nog veel vragen erover hebben. Suikerziekte, zoals het vaak wordt genoemd, is toch wel degelijk een groot probleem. Ondertussen zijn al veel Nederlanders gediagnosticeerd met deze aandoening, die dan gebruik kunnen maken van de kennis van Ziektevrijleven. Hieronder kun je meer leren over diabetes type 2.

Wat is diabetes type 2?

Daar is die vraag van net weer, wat is diabetes type 2 precies? Nou, laten we dat eens uitleggen. De definitie van suikerziekte is het volgende: bij diabetes type 2 zal het lichaam niet meer goed reageren op insuline. Het lijf zal op den duur ongevoelig worden voor insuline, waardoor het zijn werk niet meer (goed) kan doen. Hierdoor blijft er dus te veel suiker in het bloed zitten. Het kan ontstaan vanwege allerlei verschillende oorzaken. Zo hangt diabetes type 2 zeker samen met overgewicht, maar natuurlijk ook met te veel suikers. 

Wat is insuline?

Diabetes type 2 gaat dus over insuline. Of meer, ongevoeligheid voor insuline. Dat is namelijk wat er gebeurt met je lichaam als je suikerziekte hebt. Het is hierbij natuurlijk wel van belang om te weten wat insuline überhaupt is. Dit is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Als je suikers en koolhydraten eet dan zal dit in je darm en maag omgezet worden tot glucose, wat opgenomen zal worden in de bloedbaan. Blijven er suikers in je bloed zitten? De alvleesklier gaat dan aan de slag. Dit maakt insuline aan, wat er dus voor zorgt dat glucose vanuit de bloedbaan getransporteerd wordt naar de cellen in je lichaam. Glucose is bovendien de eenvoudigste en snelste energiebron voor je cellen. 

Wat zijn de gevolgen van diabetes type 2?

Het proces dat hierboven beschreven is, is heel natuurlijk. Toch moet het niet te vaak gebeuren. Als je wel vaak snelle suikers eet dan zullen je cellen uiteindelijk ongevoelig worden voor insuline. Helaas bestaat het typische Nederlandse dieet uit zeer veel suikers, die net zoals koolhydraten eigenlijk gedurende de hele dag genuttigd worden in ons land. Hierdoor heb je steeds meer insuline nodig om de glucose te transporteren naar de cellen. Diabetes type 2 kan dan dus ontwikkeld worden, waardoor je medicijnen zult moeten slikken om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. 

Hoe kun je diabetes type 2 herkennen?

Er zijn dus helaas al veel Nederlanders die diabetes type 2 hebben. Mogelijk ben jij er ook één van maar heb je het (nog) niet door. Suikerziekte kun je herkennen aan een paar symptomen. De meeste patiënten belanden bij de huisarts met een aantal klachten. Zo zijn ze veel moe, moeten ze veel plassen en hebben ze vaak dorst. Ook zijn ze meestal kortademig en hebben ze last van de ogen. Herken je je hierin? Ga dan naar de huisarts voor een bloedtest waarmee diabetes type 2 vastgesteld kan worden, of juist niet natuurlijk.