Deel drie: 35e Friese Ballonfeesten Joure - Veertig luchtballonnen boven Friesland

Na enkele jaren uitstel wegens coronamaatregelen is het eindelijk zover. De feestelijke viering van de 35e Friese Ballonfeesten in Joure.  Joure wordt van 20 juli tot en met 24 juli, vijf dagen lang, omgetoverd tot Balloon City. Vijf avonden achter elkaar vertrekken er vanaf de Nutsbaan in Joure ruim veertig luchtballonnen, waarvan negen special shapes. Het evenement is een spektakel voor het hele gezin. Op het terrein staat een kermis en er zijn foodtrucks. Er is een kindermiddag en een avondvullendprogramma met night glow en muzikale acts uit binnen- en buitenland. 

Dit jaar vindt de 35e editie van de Friese Ballonfeesten plaats, een reden om er in drie edities van GrootdeFryskeMarren aandacht aan te besteden. In het eerste deel van dit drieluik doken we met oprichter en huidig voorzitter Herman Kleinsmit terug in de tijd, naar de begindagen van dit bijzondere evenement. In het tweede deel namen we een kijkje achter de schermen. Wie zitten er in de organisatie en wat komt er bij kijken om zo’n groot evenement te organiseren. In dit derde en laatste deel kijken we naar het aankomende event. Wat kunnen we allemaal verwachten?

Twee jaar hebben we gewacht op deze 35e editie. Het zal een bijzonder feestelijke gebeurtenis worden. De hoofdact waar alles om draait en wat zich afspeelt in de ballon arena zijn natuurlijk de ruim veertig heteluchtballonnen die de lucht in zullen gaan. De ballonnen die dit jaar hun opwachting maken komen ook nu uit binnen- en buitenland. Er zullen ‘gewone’ ballonnen en ‘special shapes’de lucht in gaan. Special shapes zijn luchtballonnnen in een bijzondere vorm. Dit jaar maken onder andere de motorrijder, de uil en de telefooncel hun opwachting. Bij feest hoort taart, in dit geval in de vorm van een luchtballon. Deze speciale ballon wordt gevaren door oprichter en voorzitter, tevens oud-bakker, piloot Herman Kleinsmit. 

Met de wind mee

Het is een prachtig schouwspel om alle ballonnen en hun crew te volgen langs de zijlijn. Zo kun je zien hoe ze de ballonnen uitvouwen, deze volblazen met lucht, hoe de bemanning in de mandjes stapt om dan op het moment suprême de ballon los te zien gaan van de grond. Één voor één varen ze  met de wind mee. Het is en blijft een weersafhankelijk element en dat maakt het elke dag weer spannend voor de organisatie en het publiek. We hopen dus op mooi, droog weer met een klein zomerbriesje.  

Officiele opening

Rondom de ballonarena vind je diverse horeca met terras waaronder diverse foodtrucks. Er is een kleine kermis voor vertier en een groot podium waar muziekoptredens plaats zullen vinden. Woensdag om 18.00 uur wordt het evenement geopend door burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren. Het Friese volkslied wordt gespeeld door de Jouster fanfare. De woensdag en donderdag staat het evenement vooral alleen in het teken van de opstijgende ballonnen.

Night Glow en lasershow

Op vrijdag- en zaterdagavond om elf uur vindt de ‘Night Glow’en lasershow plaats. Dat houdt in dat in het donker de ballonnen op het terrein op de melodie van de muziek oplichten.  Een prachtig, romantisch, schouwspel. Rondom de ‘Night Glow’ zijn er muzikale optredens van Kings of Diamonds en Rolling Stones op vrijdag. De band Kings of Diamonds is een Friese band, bestaande uit jonge enthousiastelingen waaronder een stoere frontvrouw. Ze spelen covers, top 40-nummers, voorzien van een rock sausje. Rolling Stones is een tribute band die alle bekende nummers van The Rolling Stones ten gehore brengt. Denk aan ‘Start me up’, ‘Brown Sugar’ en ‘I can get no Satisfaction’. 

Op de zaterdag gaan wij terug in de tijd en klinkt er muziek van 80s, 90s en 00s reloaded door de boxen en is de tribute show ABBA GOLD op het grote podium te zen. Dit is niet de eerste de beste tributeband. ABBA GOLD komt uit Engeland, is bijna niet te boeken, heeft altijd uitverkochte zalen en treedt op over de hele wereld. De bandleden zaten ook in de cast van de musical ‘Mamma Mia’ op West End in Londen. Nu komen ze dus speciaal naar Joure met hit-klassiekers als ‘Dancing Queen’, ‘Mama Mia’, ‘Fernando’ en ‘Waterloo’. 

Voor de hele familie

Ook aan de jeugd is gedacht. Op het terrein is er kermis met op woensdag bezoek van Sonic. Op zaterdagmiddag vindt er een familiefestival plaats met optredens van Paw Patrol en Pikachu. Op zondag komt Bing twee keer optreden. Verder vindt er op zondag de traditionele oldtimershow plaats. Hier worden de meest prachtige klassieke auto’s helemaal opgepoetst aan het publiek gepresenteerd. Je kunt er langs lopen, ze bekijken en mee op de foto. En wie van ‘schatzoeken’ houdt, kan komen sneupen op de kofferbaksale op zaterdag- en zondagmiddag.

Het belooft hoe dan ook een geweldig evenement te worden, volgens de organisatie. Het volledige programma vind je op de website www.ballonfeesten.nl.

De Friese Ballonfeesten vinden plaats op 20 t/m 24 juli 2022. De entree tot het ballonnenterrein is GRATIS. Parkeergelegenheden zijn ruim aanwezig, en het parkeren kost € 5,-. Volg hierbij de aanwijzingen langs het evenemententerrein.

Tekst: Lotte van der Meij

Foto’s: Archief Stichting De Friese Ballonfeesten: Jan Vermeulen / Cor Pot / Gewoan Dwaan-Douwe Bijlsma