Deze Friese schaatsers hebben zich geplaatst voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden

HEERENVEEN - Het eerste schaatstoernooi van het seizoen zit erop. Drie dagen lang streden de Nederlandse schaatsers in Thialf om tickets voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden. De meeste Friezen presteerden naar verwachting.

Antoinette Rijpma-de Jong haalde een honderdprocentscore. Op alle drie afstanden waar ze startte, eindigde ze bij de eerste vijf en haalde ze een wereldbekerstartbewijs. Diezelfde score haalden Michelle de Jong en Marrit Fledderus met twee uit twee startbewijzen.

De grootste tegenvaller bij de vrouwen was de zesde plaats van Femke Kok op de 1.000 meter. Daardoor rijdt de sprintster uit Nij Beets alleen de 500 meter. Kok mocht zondag na de 1.000 meter de pers niet te woord staan van haar coach Gerard van Velde.

Bij de mannen is er maar één Fries die het wereldbekercircuit in gaat. Dat is Jorrit Bergsma. Hij eindigde zowel op de 5.000 als op de 10.000 meter als tweede achter Patrick Roest. "Het eerste doel was kwalificeren dit weekend en dat is gelukt", zei de Boarnster na afloop.
 
Voor alle afstanden op het wereldbekerkwalificatietoernooi gold dat de beste vijf schaatsers zich plaatsten voor de wereldbekerwedstrijden. De selectiecommissie van schaatsbond KNSB kan nog wel rijders aanwijzen, omdat ze bijvoorbeeld geblesseerd waren dit weekend. Maar de verwachting is niet dat dat gevolgen zal hebben voor de Friezen.

De eerste wereldbekerwedstrijd is over twee weken in Stavanger (Noorwegen). Daarna staan nog wedstrijden in Heerenveen en twee in Calgary (Canada) op het programma. Later deze week maakt bondscoach Rintje Ritsma nog bekend wie de massastart, de teamsprint en de ploegenachtervolging gaan rijden.
 

Deze Friese schaatsers hebben zich geplaatst voor de eerste vier wereldbekers

  Mannen Vrouwen
500 meter - Femke Kok, Marrit Fledderus, Michelle de Jong
1.000 meter - Antoinette Rijpma-de Jong, Michelle de Jong, Marrit Fledderus
1.500 meter - Antoinette Rijpma-de Jong, Marijke Groenewoud, Reina Anema
3.000 meter - Antoinette Rijpma-de Jong, Marijke Groenewoud
5.000 meter Jorrit Bergsma -
10.000 meter Jorrit Bergsma -Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden