Dit jaar geen zomerijs in Thialf

Sport
Afbeelding

HEERENVEEN - De Nederlandse vlag wapperde regelmatig op het ijs in Thialf dit weekend, het stadion was uitverkocht en de sfeer was euforisch. Maar achter de schermen staan de gezichten somber. Het onderhoud van het ijsstadion is duur, zo duur dat er geen zomerijs zal komen dit jaar.

Volgens directeur Minne Dolstra is dat besluit genomen omdat het niet mogelijk blijkt in de zomer een ijsvloer te maken tegen kostprijs. Dat had te maken met de hoge energieprijzen. Consequentie is dat de schaatsers in de zomer niet door kunnen rijden.

Dat is voor het eerst in jaren. Eerder werd er ook al gediscussieerd over de haalbaarheid van zomerijs, in 2020 lag het er bijvoorbeeld later dan normaal. Om toch in de zomer te kunnen trainen in Thialf betaalden topsportploegen de afgelopen jaren al mee aan het zomerijs. Schaatsers vinden ijs in de zomer belangrijk omdat ze anders alleen op de fiets kunnen trainen, werken aan de techniek is dan moeilijk.

Stijgende prijzen

Het gemis van zomerijs is een bewijs van de moeilijke financiële situatie waar Thialf in zit. Al in de jaren voordat de inflatie en energieprijzen zo snel omhoog gingen, was er al onenigheid over wie de kosten op zich zouden moeten nemen.
 
De provincie Fryslân en gemeente Heerenveen zijn respectievelijk voor twee derde en een derde eigenaar van het gebouw. Maar beide zeggen dat ze al genoeg geld in het stadion stoppen. Gezien het feit dat Thialf ook een grote nationale en internationale betekenis heeft, mag het Rijk volgens de provincie en de gemeente ook wel een substantiële financiële bijdrage leveren.

Thialf is wel in gesprek met het Rijk om tot een structurele oplossing te kunnen komen, stelt directeur Minne Dolstra. ‘Wij zijn goed in overleg met het Rijk, ook over structurele oplossingen zoals de energiehub en de Ireen Wüst-bocht. We hebben in ieder geval een mooi toernooi gehad met een uitstekende stemming, dat is goede reclame voor Thialf.’
 
De energiehub is een batterij die er voor moet zorgen dat de energie van zonnepanelen op het dak kan worden opgeslagen. Er wordt verwacht dat de panelen het in maart zullen doen, de panelen lagen er al in 2016 maar door eventueel brandgevaar moesten ze opnieuw worden aangelegd, dat heeft veel vertraging opgeleverd.’ Wanneer ze precies gebruikt kunnen worden, ligt aan de verzekeraars maar wij zijn in het eindstuk, daar ben ik zeker van ‘, zegt Dolstra.

2,4 miljoen

Een structurele oplossing is niet zomaar klaar, in de tussentijd moet er geld komen. Maar het Rijk is terughoudend. Minister Conny Helder heeft een bijdrage van 1 miljoen euro toegezegd. ‘Om bij te dragen aan investeringen ten behoeve van de duurzame verbetering van de exploitatie van Thialf’, zo schreef de minister eerder. Thialf wil dat doen door de energiehub te realiseren. Door de accommodatie duurzamer te maken moet in de toekomst de energierekening lager worden.

Maar in februari werd bekend dat de 2,4 miljoen euro die aanvullend nodig is voor fase één van dat plan niet zal komen van het Rijk. Intussen is die stand van zaken nog niet veranderd, laten gemeente Heerenveen en provincie Fryslân weten.
Het belang van het stadion wordt door alle partijen benadrukt, maar in welke mate de verschillende partijen financieel verantwoordelijk zijn voor Thialf blijft onduidelijk. Dat constateert ook voorzitter van de atletencommissie Douwe de Vries: ‘Iedereen kijkt elkaar aan, maar niemand helpt.’

Op 5 april zal er in de Tweede Kamer gedebatteerd worden over sportbeleid en energieprijzen bij sportlocaties als zwembaden en ijsbanen. Thialf zal dan waarschijnlijk ook aan bod komen.