Dorpsomroeper Haringsma út Sleat stopt na 35 jaar Flaeijelfeest

OUDEHORNE - Op zaterdag 24 september vindt de 44e editie plaats van het Flaeijelfeest. 

De start is traditiegetrouw met de 4 kilometer Boerenoptocht (gratis) om 10.00 uur vanaf de rotonde in Oudehorne. Om 11.00 uur opent het Openluchtmuseum aan de Buitenweg haar deuren voor jong en oud. Dit jaar zal de optocht voor de 35e én laatste keer door Pieter Haringsma ût Sleat worden aangekondigd als dorpsomroeper.
 
In 1987 werd Pieter Haringsma Nederlands Kampioen dorpsomroepen. Dat jaar werd Haringsma benaderd om aan het steeds groter wordende Flaeijelfeest wat meer ruchtbaarheid te geven. De 78 jarige Haringsma werkte vroeger in ploegendienst bij DE en zodra er een ‘klus’ was, kon de dorpsomroeper er altijd even tussenuit om de aankondigingen te doen. De dorpsomroeper heeft de afgelopen veertig jaar veel bijzondere dingen meegemaakt: "Van siepelsop útdele op de Horecava, geboorte aankondigingen en rondleidingen in Sloot tot een optreden voor de Koninklijke familie en dit jaar voor de 35e maal het jaarlijkse Flaeijelfeest", aldus Haringsma.
 
Brúne beantsjes en sûpenbrij

De interesse in het oude spul heeft Pieter Haringsma altijd al gehad. Op het Landgoed De Horne kijkt hij ’s middags altijd naar de demonstraties zoals het dorsen, flaeijelen en werkzaamheden op het boerenland. De oldtimers in de optocht ziet hij ieder jaar met Hemelvaart als deelnemer weer terug in zijn geboorteplaats Sloten. Waarom hij zo’n ambassadeur geworden is van het Flaeijelfeest wordt beantwoord met: “Ik heb enorme bewondering en respect voor die honderden vrijwilligers, ieder jaar weer! Het is één stuk saamhorigheid en de oude tijden herleven zo’n dag inclusief de maaltijd met brúne beanen mei sûpenbrij. Dat wil ik niet missen en volgend jaar kom ik gewoon als bezoeker!”
 
Het op één na oudste beroep

De organisatie van het Flaeijelfeest neemt dit jaar afscheid van Pieter Haringsma en Haringsma van het Flaeijelfeest. De mensen aan de route en deelnemers van de optocht kennen hem, met vrijwilligers bouwde Haringsma een mooie band op en de interactie met het publiek (vooral de jeugd met kleine oogjes langs de kant) maken deze uit de hand gelopen hobby tot een passie. Haringsma vertelt: “Zeven jaar geleden begon ik na te denken over een opvolger, want het bijna oudste beroep ter wereld mag niet uitsterven. Opvolgers zijn echter moeilijk te vinden, maar dit vak mag niet verdwijnen. Tijdens het Hemelvaartsweekend in 2023 in Sloten neem ik officieel echt afscheid. Gelukkig heb ik een notaris gevonden die mij straks als dorpsomroeper in Sloten kan vervangen. Zegt het voort, zegt het voort…”
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden