Dressuuramazone Wilma Reijenga: Geboren en getogen tussen de Friese paarden

De 27-jarige Wilma Reijenga is geboren en getogen tussen de Friese paarden. Ze groeide op in het bedrijf van haar ouders in Joure en maakte na een startende schaatscarrière de keuze om de overstap richting de paardensport te maken. Ondertussen tikt ze flink aan op kampioenschappen in verschillende disciplines, wat zijn vruchten afwerpt.

“Als ik iets doe, doe ik het niet voor een beetje”, steekt Wilma Reijenga van wal. Als we de schuur inlopen worden we vrolijk begroet door een shetlandpony, die vrolijk zijn neus tegen me aandrukt in een op maat gemaakt stalletje. Verderop staat een Fries paard nieuwsgierig naar ons te kijken. “Ik mag graag een doel hebben en dan ga ik er vol voor”, vervolgt Wilma. “Ik rijd dressuur, heb de paarden voor de wagen lopen, doe mee met de Friese harddraverijen waarbij je zonder zadel zo hard mogelijk moet en ik heb meegedaan met een show Hongaarse post, waarbij je niet op je paard zit, maar staat. Eigenlijk ben ik overal voor te porren.”

Met de paplepel ingegoten

Dat Wilma zoveel doet binnen de paardensport heeft ze niet van vreemden. Haar ouders zijn fervente paardenliefhebbers en ze is van jongs af aan al in de stal te vinden. “Ik heb elf jaar lang fanatiek geschaatst, maar toen ik toch niet zo’n talent bleek, heb ik de schaatsen verruild voor het zadel”, zegt ze. Met veel lessen kreeg ze de smaak te pakken en ondertussen rijdt ze met twee paarden op niveau.

Vorig jaar begon Wilma voor de lol met het rijden van menwedstrijden met Jonas van de Miedweg, het Friese paard van haar ouders. “Ik ben met Jonas in de beginnersklasse gestart en we werden dat jaar gelijk kampioen. Ook wonnen we de prijs voor de best presterende jong KFPS’er (lid van het Friese paardenstamboek – red.), ondanks dat we uit gekheid zijn begonnen”, zegt ze lachend. “De zomer daarna werden we in een klasse hoger, Licht, ook kampioen en dit winterseizoen wonnen we de ook de daaropvolgende klasse, Midden).”

Overall kampioen

“In het jaar dat we eerste werden in de B-kampioenschappen, Basis, wonnen we ook de kür op muziek en werden we overall kampioen. Ik wist niet eens dat die prijs bestond”, grapt Wilma terwijl ze naar Jonas kijkt. “Afgelopen winter schreven we de kür op muziek, waarbij je bepaalde oefeningen uitvoert die aansluiten op de klanken van de muziek, op naam, en werden we derde met het tweespan. Ze zeggen dat je moet stoppen op je hoogtepunt, maar ik ga nog wel even door.”

De gedrevenheid van de amazone begon al toen ze meeging naar de jaarlijkse harddraverijen bij de boerenbruiloft in Joure. “Destijds hadden we een heel felle merrie, Martine S.R. en was de voorwaarde dat ik, als ik écht mee wilde doen, op háár moest rijden. Stiekem stond ik doodsangsten uit, maar ik heb net zo lang geoefend totdat ik met haar kon lezen en schrijven. Uiteindelijk hebben we vier keer de Zilveren Karwats gewonnen, want ze was ook nog eens ontzettend snel. Met dit paard is alles begonnen en heb ik alles geleerd.”

Allemaal bijzonder op een eigen manier

Ondanks dat de amazone zeker een stijgende lijn te pakken heeft, bloost ze bescheiden als we het woord ‘succesvol’ noemen. “Ik kom nog maar net om de hoek kijken en ik zou het niet over mezelf zeggen, daar ben ik te nuchter voor. Je kan nog zo goed presteren, maar je moet het ook vol te zien houden. Er zijn er veel in de sport die het goed doen en ik moet hard werken om dit vol te kunnen houden. Ik train de paarden om de dag en ik steek er veel tijd in, het wordt me zeker niet cadeau gedaan.”

Ondanks dat Wilma ook wel eens in het zadel van een ander ras kruipt, vindt ze altijd haar weg terug naar de Friese parels. “Ze zeggen wel eens dat het Friese paard emotie is, dat het verbindt. Er komt altijd wat binnen als je de bak in rijdt. Als je bijvoorbeeld naar de hengstenkeuring kijkt, zijn ze allemaal bijzonder op hun eigen manier. Ze zijn allemaal verschillend en hebben allemaalz hun eigen karakter.” Dat alle paarden een ander karakter hebben, wordt benadrukt als ze vertelt over haar twee wedstrijdpaarden. “Jonas en de merrie Guusje van de Westermeer hebben dezelfde vader, maar zijn heel verschillende paarden. Zo gaat Guusje altijd door, maar moet ik op Jonas juist wat harder werken om hem mooi te laten lopen.”

Sportpredicaat

Wilma beschrijft zichzelf als enthousiast, zorgvuldig, kritisch en perfectionistisch, wat naar eigen zeggen ook wel eens in haar nadeel kan werken. “Soms wil ik te goed en te netjes, iets dat natuurlijk niet altijd lukt en een valkuil kan zijn. Toch leer ik hierdoor met vallen en opstaan. Uiteindelijk wil ik benadrukken dat geduld en doorzettingsvermogen het belangrijkst zijn, je komt er niet als je maar één keer in de week rijdt. Ik kan zeggen dat ik hard genoeg werk en dat dit zijn vruchten afwerpt, wat heel goed voelt.”

Ze merkt dat mensen haar steeds serieuzer gaan nemen. Samen met dressuuramazone Lisanne Veenje heeft ze onlangs een paard naar het sportpredicaat gereden, een papiertje dat het paard krijgt bij vijf scores van minimaal 60% in de klasse Z1 (Zwaar) of hoger. In de stal naast Jonas staat een kleinere Friese merrie genaamd Rinske fan Ry ‘n Gean. “Haar heb ik zelf gefokt”, legt Wilma uit.

Waar Guusje ondertussen met zwangerschapsverlof is gestuurd omdat zij in mei een veulentje verwacht, mag Jonas deze zomer weer flink aan de bak. “We gaan onder leiding van instructrice Linda van der Hauw door in de klasse Zwaar. Uiteindelijk is ons doel om hem zowel onder het zadel als aangespannen naar het sportpredicaat te rijden, maar dit gaat niet vanzelf. Ik leer elke dag weer van hem en ik mag graag winnen. Wat dat betreft heb ik zeker last van de winnaarsmentaliteit.”

Tekst en Foto's: Isa Wessels
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden