Dwangsom maximaal 14.000 euro voor Jouster restaurant

De Jouster Toer waarnaar het restaurant is vernoemd Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE - Een restaurant in Joure heeft van gemeente De Fryske Marren een dwangsom opgelegd gekregen. Het gaat om een bedrag van 700 euro per week voor geuroverlast voor omwonenden, met een maximum van 14.000 euro.

Begin 2020 is er bij de gemeente een klacht binnengekomen wegens geuroverlast van de Jouster Toer. Naar aanleiding hiervan zijn toezichthouders ter plaatse geweest. Zij hebben geconstateerd dat er sprake is van een overtreding, omdat de afvoerkanalen voor dampen en gassen voor het bereiden van eten niet hoog genoeg zijn en niet beschikken over goed werkende afzuiginstallaties. Het gaat zowel om de installatie van het restaurant als van de kookstudio erachter.

Vooraankondiging
Op 14 mei heeft eigenaar Johan Schotanus een brief gekregen over de constateerde overtredingen. Daarop kreeg men twee maanden om het probleem op te lossen. Volgens de gemeente voldeed het restaurant daar echter niet aan. Er werd een brief gestuurd met vooraankondiging van de dwangmaatregel, waarna er verschillende gesprekken tussen beide partijen hebben plaatsgevonden.

Zienswijze
Naar aanleiding daarvan heeft Schotanus zijn zienswijze ingediend bij de gemeente. Volgens hem is de timing, al wil hij het graag oplossen, voor de investering van rond de 10.000 euro niet goed aangezien hij getroffen is door de coronamaatregelen. Volgens de gemeente is dat echter geen reden om niet aan de wettelijke eisen te voldoen. Wel is er volgens DFM een lange termijn voor herstel gegeven om ,,de uitgaven te kunnen spreiden.''

De Jouster Toer geeft in het verweer ook te kennen dat de gemeente niet exact aangegeven heeft hoe hoog het afvoerkanaal moet zijn. DFM geeft aan dat dit meerdere malen duidelijk is gemaakt. De pijp van de afzuiginstallatie moet een minimale hoogte van 13,05 meter hebben.

700 euro per week
Het restaurant in de Midstraat krijgt tot 1 juli de tijd voor aanpassing van de installatie bij de kookstudio. De andere afzuiging moet drie maanden later aangepast zijn. Als dat niet gebeurt dan moet er per week een dwangsom van 700 euro met een maximum van 14.000 euro worden betaald.