Dwangsom voor Slager Veldman; na 26 augustus geen worst meer roken

JOURE - Gemeente De Fryske Marren heeft Slagerij Veldman in Joure een dwangsom opgelegd die op kan lopen tot ruim 17.000 euro. De slager mag geen worst meer roken in de eigen zaak aan de Midstraat.

De slagerij zit al tien jaar in de winkelstraat. Waar er in het oude pand geen sprake van klachten was, is dat wel het geval op de nieuwe locatie waar Veldman drie jaar geleden naartoe verhuisde. Voor de komst naar Joure had Veldman een slagerij in Balk, waar ook amdachtelijk worst werd gerookt.

Geluiden en luchten accepteren
Eigenaar Obe Veldman begrijpt de klachten niet, zo laat hij aan Omrop Fryslân weten. Hij is van mening dat wanneer men achter een winkelstraat gaat wonen zich er bewust van moet zijn dat men niet heeft gekozen voor een rustig gebied. "Dan moet je accepteren dat er geluiden en luchten zijn."

Omwonenden geven aan geen problemen met de slagerij het hebben, maar wel met de stankoverlast die er volgens hen bij het roken vrijkomt. Onderzoek heeft volgens de gemeente aangetoond dat er meer rook en stank is dan toegestaan. Daarnaast heeft volgens DFM de slager geen vergunning voor de rookkast.

Nooit een vergunning
In alle jaren dat Obe Veldman een eigen slagerij bestierd, heeft hij voor een rookkast nog nooit een vergunning gehad. "Nu zegt de gemeente dat we al die tijd geluk hebben gehad met buren die niet geklaagd hebben. Dan zijn we uitgepraat."

Wethouder Irona Groeneveld van de gemeente De Fryske Marren vindt dat geen goed argument: "Als je al vijf jaar lang zonder rijbewijs rijdt en dan wordt aangehouden, dan kun je ook niet zeggen dat ze dat maar eerder hadden moeten doen."

Rookkast moet weg
Vorige week viel de brief over de dwangsom bij de slager op de deurmat. Een dag erna zat hij bij de gemeente om te praten over een oplossing. Uitgangspunt daarbij was voor de gemeente dat de rookkast weggehaald moest worden.

Het verwijderen van de kast betekent niet alleen dat de droge worst niet meer gerookt kan worden. ,,We hadden dat nog ergens anders kunnen doen, zodat we hier onze spek, ham, rookworsten en onze andere worsten nog kunnen roken. Dat veroorzaakt veel minder overlast, maar er is geen discussie meer mogelijk."

Bekijk de reportage: www.omropfryslan.nl/nieuws/1076719-slager-mag-worst-niet-meer-roken-ook-al-doet-hij-dat-al-bijna-dertig-jaar