Effectief RKC bezorgt sc Heerenveen een ruime nederlaag

HEERENVEEN - sc Heerenveen heeft geen punten overgehouden aan het duel met RKC Waalwijk.

De Friezen waren voor de pauze heer en meester in het Abe Lenstra stadion en kwamen verdiend op voorsprong, maar na de pauze lukte het de Brabanders om maar liefst vier doelpunten te maken. Daardoor zakt sc Heerenveen een plaatsje op de ranglijst.

Het was koud op de tribunes van het Abe Lenstra stadion, maar de spelers van de thuisploeg deden er voor rust alles aan om de fans een beetje op te warmen. Vaak genoeg konden ze op het puntje van hun stoel gaan zitten bij een mooie aanval. Heerenveen swingde, met goed voetbal en een enorme drive naar voren. De eerste grote kans van de Friezen was na ruim een kwartier spelen, toen Milan van Ewijk de bal na een goede één-twee met Ché Nunnely net over schoot. In minuut 36 was de buitenspeler zelf dichtbij met een kopbal. Die kwam op de paal terecht, waarna Sydney van Hooijdonk de rebound benutte: 0-1.

Het was het begin van een fase waarin RKC niet wist waar ze het zoeken moesten, opgejaagd door de Friezen. Het leverde een aantal gevaarlijke momenten op voor het doel van Etienne Vaessen, maar een tweede doelpunt viel niet meer voor de spelers aan de thee mochten. Dat het bij de Waalwijkers niet liep in het eerste bedrijf, bleek ook wel aan de drie wissels in de rust. Maar ook dat veranderde het spelbeeld in eerste instantie niet. Vanaf de eerste minuut in de tweede helft was het Heerenveen dat de bal had én kansen kreeg. Thom Haye was na drie minuten dichtbij met een vrije trap op de lat.

Na een goede start van Heerenveen kwam RKC steeds vaker en makkelijker aan aanvallen toe. Het eerste schot op doel leverde na een uur spelen meteen de gelijkmaker op. Florian Jozefzoon schoot de bal in de verre hoek. In minuut 66 waren de Friezen dicht bij een nieuwe voorsprong, na een mooie aanval met Osame Sahraoui en Nunnely. De bal kwam uiteindelijk bij Rami Al Hajj uit, die de bal tegen de paal werkte.

Waar de thuisploeg het geluk niet mee had zitten, was het een kwartier voor tijd aan de andere kant van het veld wel raak. Rechtsback Julian Lelieveld kwam in het zestienmetergebied en maakte van dichtbij af. Niet veel later mochten de bezoekers opnieuw juichen, na een mooi schot van Yassin Oukili. Die mokerslag kwamen de Friezen niet meer te boven en tot overmaat van ramp viel ook de vierde Brabantse treffer nog. Daardoor gingen de punten mee in de bus naar Waalwijk.

Bron: sc Heerenveen