Familie Paques trekt zich terug uit waterzuiveringsbedrijf, onderneming blijft in Balk

Foto Paques BV

BALK - Het internationale Paques, gespecialiseerd in waterzuivering, moet het voor de toekomst stellen zonder de familie. Snelle groei heeft de onderneming Paques, met het hoofdkantoor in Balk, in de afgelopen jaren tot een belangrijke speler in de internationale wereld van industriële afvalwaterbehandeling gemaakt.

Deze markt maakt grote veranderingen door. De klant van ‘nu en morgen’ vraagt steeds vaker om complete en kant-en-klaar oplossingen, projectoplevering en soms zelfs ‘own and operate’ contracten. Daarin meegaan, betekent voor Paques een belangrijke uitbreiding van het businessmodel: van technologieontwikkeling, de oorsprong van Paques, naar contracteren. De vraag hoe met deze marktontwikkeling om te gaan, is al enkele jaren een onderwerp van beraad tussen directie, de Raad van Commissarissen en de beide aandeelhouders: de familie Pâques en het Duitse SKion Water.

Belang verkopen
Dit is voor de familie Pâques mede aanleiding geweest tot het besluit om haar volledige belang van 80% te verkopen aan de huidige minderheidsaandeelhouder SKion Water. SKion Water heeft sinds het einde van 2011 een belang in Paques, waarmee Paques voor SKion Water de eerste investering binnen de watersector was. Tegenwoordig opereert SKion Water als groep wereldwijd en realiseert hiermee een groepsomzet van ruim 700 miljoen euro. SKion Water biedt oplossingen voor de behandeling van vers water en afvalwater voor zowel de publieke sector als voor industriële klanten.

Dr. Reinhard Hübner, CEO van SKion Water: “Paques is het startpunt geweest van onze reis in de watersector. Door de jaren heen heeft Paques diverse innovatieve technologieën ontwikkeld en het levert vandaag de dag, met haar wereldwijde aanwezigheid, hoogwaardige zuiveringsinstallaties aan klanten over de hele wereld. Als onderdeel van SKion Water heeft Paques toegang tot de klantenkring en het brede technologieportfolio van
de andere bedrijven binnen de SKion groep. Wij danken de familie Pâques voor hun vertrouwen in ons om het bedrijf verder uit te bouwen en heten het Paques-team welkom bij SKion Water.”

Trots
Joost Pâques zegt namens de familie: “Paques is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. We zijn trots op wat er is bereikt door iedereen die heeft bijgedragen aan dit succes. Omdat innovatief ondernemerschap in onze genen zit, zal de familie Pâques doorgaan met het vertalen van innovatieve biotechnologische kennis naar grootschalige toepassingen.”

Bedrijf blijft in Balk
Na de eigendomsoverdracht van Paques aan SKion Water, blijft het bedrijf haar activiteiten voortzetten onder de naam Paques, de vestiging in Balk blijft volledig bestaan en het huidige management en de Raad van Commissarissen blijven ongewijzigd. Paques zal opereren als een zelfstandige onderneming binnen SKion Water.

De familie Pâques zal zich richten op de ontwikkeling van nieuwe technologieën op het gebied van biomaterialen, behoudt haar vertegenwoordiging in de Raad van Commissarissen en zal namens het bedrijf de relatie met de Watercampus en de Nederlandse watersector blijven onderhouden.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden