FNP Heerenveen stelt vragen over ‘armoedige’ onthulling standbeeld Fedde Schurer

Politiek

HEERENVEEN - De FNP-fractie van gemeente Heerenveen stelt vragen aan burgemeester en wethouders over de volgens de partij ‘armoedige’ gang van zaken bij de onthulling van het standbeeld van Fries dichter en strijder Fedde Schurer afgelopen zaterdag.

‘Er waren geen bloemen en geen Friese vlag. Het enige woord Fries bij de onthulling was het woord ‘strider’ op het standbeeld,’ schrijft de partij aan het college. ‘Ik heb het Fries erg gemist bij de openingshandeling,’ zegt FNP-raadslid Ate Eijer, die zelf bij de onthulling aanwezig was. Eijer is na de onthulling aangesproken door diverse inwoners van Heerenveen en heeft nu besloten raadvragen in te dienen bij de griffie.

Fouten

Het bleek dat de oorspronkelijke uitnodiging voor de onthulling vol met fouten stond. De meest pijnlijke fout was dat volgens de eerste uitnodiging de weduwe van Schurer betrokken zou zijn bij de keuze voor de nieuwe locatie van het standbeeld. Dat kan niet, want weduwe Schurer is al lang geleden overleden. De gemeente heeft daarom later nog een tweede uitnodiging gemaakt met een aangepaste tekst, maar ook deze was niet foutloos.

De fout over weduwe Schurer en diverse andere fouten waren voor collega-schrijver en journalist Hylke Speerstra reden om de gemeente vooraf te laten weten dat hij niet zou komen. Een telefoontje van cultuurwethouder Hans Broekhuizen bracht Speerstra niet op andere gedachten. ‘Als je zulke fouten maakt, dan neem je het niet serieus,’ meent Speerstra. Dat de onthulling van het beeld van Schurer volledig Nederlandstalig was, vindt de schrijver even onbegrijpelijk. ‘Fedde zou zich in zijn graf omdraaien, daar ben ik zeker van.’

Friese taal

De FNP-fractie wil nu van burgemeester en wethouders weten wat zij vinden van de fouten in de uitnodiging. ‘Is het college het met de FNP eens dat in teksten van uitnodigingen geen inhoudelijke fouten mogen staan?’, vraagt de partij aan het college. De FNP is ook van mening dat de uitnodiging in het Fries had moeten zijn en ook dat het Fries de voertaal had moeten zijn bij de onthulling. ‘Bij evenementen en officiële gebeurtenissen waar de Friese taal een belangrijke rol in speelt, zou het Fries ook de voertaal moeten zijn,’ meent de FNP.

Naast de FNP is ook de Partij van de Arbeid kritisch over de gang van zaken bij de onthulling van het standbeeld van Schurer, die voor de PvdA in de Tweede Kamer zat. ‘Hier zijn geen woorden voor,’ is de reactie van PvdA-raadslid Betty van der Ven. ‘Waarom geen Fries gedicht van Schurer laten klinken, en waarom geen Friese vlag?’, zo vraagt de sociaaldemocrate zich af op sociale media. Van der Ven vindt het des te pijnlijker omdat Schurer in 1951 de grote man was achter Kneppelfreed, de strijd voor het recht om Fries te mogen praten in de rechtbank.