FOTO'S / Coalitie De Fryske Marren presenteert akkoord op hoofdlijnen, door tijdgebrek debat na de zomer

JOURE - De gemeenteraad van De Fryske Marren vergaderde woensdagavond voor de laatste keer voor het zomerreces. Deze keer onder leiding van Gerda de Vries - Suierveld aangezien burgemeester Veenstra verhinderd was. Een avond waarop ondermeer het coalitieakkoord van FNP, CDA, PvdA en GroenLinks werd gepresenteerd. Een akkoord op hoofdlijnen, iets waar niet iedereen zich in kan vinden.

De achttien pagina's omvatten geen concrete richtingen voor het te voeren beleid. Raadsleden zien daarin de mogelijkheid dat er in de nieuwe raadsperiode nog volop ruimte is om tot besluiten te komen, enkelen zagen echter ook dat het akkoord op hoofdlijnen de besluitvorming kan bemoeilijken. In die gedachte worden ze gesteund door burgemeester Fred Veenstra die in het akkoord ,,wel een risico ziet'', zo schreef hij in een brief aan de gemeenteraad.

Wethouder 24/7
De keuze voor zes wethouders die vijf formatieplaatsen (fte) in gaan vullen, valt niet bij alle partijen in de smaak. Albert van Keimpema, die sinds kort de VVD ingeruild heeft voor Burgerpartij De Fryske Marren, zei hierover ,,Waarom dat moet weten wij niet. Weer meer vergaderen, weer meer verwarring, weer meer kosten.'' Daarnaast gaf hij ook aan dat de deeltijdinvulling, zoals de bedoeling is, niet efficiënt is. Esther de Vrij van de VVD ging daarin mee: ,,Wethouder ben je 24/7. Met een 75% aanstelling 24/7 beschikbaar zijn gaat lastig zijn.''

Naar mate de reacties van de partijen op het akkoord vorderden werd de lijst met vragen daarover steeds langer. Het debat over het 'Fûnemint foar moarn' werd daarom over het zomerreces heen getild. Ook omdat de zes wethouders nog geïnstalleerd moesten worden, evenals twee nieuwe raadsleden.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden