FOTO'S / Driehonderd schaatsers de 'Hel van '63' bijeen in Hindeloopen

HINDELOOPEN - Vandaag was het op de kop af 60 jaar geleden dat de Elfstedentocht van 1963 werd verreden. Een schaatstocht langs de Friese elf steden die werd verreden onder barre winterse omstandigheden. Het was zeventien graden onder nul en er stond een snijdende wind. Veel deelnemers vielen uit nog voordat de zon op kwam. Als winnaar kwam de in 2021 overleden Reinier Paping over de eindstreep. In Hindeloopen konden alle schaatsers van de tocht langskomen op een informele koffieochtend.

Normaliter is op jubileumdata alleen voor de wedstrijdrijders een officiële reünie. De organisatie verwachtte echter niet dat er nog veel schaatsers in staat zouden zijn om naar Hindeloopen te komen, dus mochten nu ook toerrijders komen.

Uit De Fryske Marren waren schaatsers Henk De Wolff, Feike Koopmans, Piet de Boer en Thewes Hoekstra aanwezig om herinneringen aan de Elfstedentocht van 1963 op te halen. Allen wisten de eindstreep niet te halen, ze gingen respectievelijk in Harlingen, Franeker, Franeker en Vrouwbuurstermolen van het ijs. Van de 9.294 toerrijders lukte het niet meer dan 69 mensen een kruisje in de wacht te slepen.

IJsmeester van nu is Sytse Prins uit Joure. Hij vraagt zich af hoe het zou gaan als er nu een tocht zoals die van 63 zou komen. Of de maatschappij hier klaar voor is. De organisatie wil. Maar, denkt Prins, met zulke omstandigheden zouden er wel eens veel minder mensen aan de start kunnen verschijnen. Daarom, zegt hij, is een eerbetoon aan de schaatsers van toen, die nog door de sneeuw, lopend, naar huis gingen, wel op zijn plaats. 'Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen, toch?'.

Bron Omrop Fryslân




Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden