FOTO'S / Folkert legt vast: opening watersportseizoen Balk

BALK - Voor watersporters ligt Balk niet meteen voor de hand, maar daar willen ze in het dorp aan de Sleattemermar verandering in brengen. Met het evenement Balk Vaart, afgelopen zaterdag.

Het watersport- en toeristenseizoen ging van start met een gezellige dag in en rondom het centrum van Balk. Watertaxi en paardentaxi vervoerden het publiek van Balk naar het. Er waren optredens van shantykoor De Headammers, de winkelstraat stond vol marktkramen en kinderen konden geschminkt worden en zorgden voor een vrolijk straatbeeld.

Bezoekers probeerden de sup en konden in de kano over de Luts. Op de Sleattemermar werd een zeilwedstrijd gehouden, daar vertoonde ook een flyboarder zijn kunsten. Bij Badmeester Keimpe konden liefhebbers sneupen op de watersport-/surfmakrkt. Bij dit paviljoen werd Balk Vaart in de avond afgesloten met een Carribean Party.

,,Balk kun je niet verplaatsen''
Dat het dorp niet genoeg is ontdekt door watersporters, vindt de organisatie jammer. Volgens hen ligt het aan de ligging van Balk. "Balk is geen doorgaande vaarroute", zegt Piet Siemonsma van de ondernemersvereniging. "Dan wordt het door zeilers en andere bootjesmensen snel overgeslagen."

"Maar we hebben hier van alles en dan is het zonde dat het dorp niet wordt gezien", zegt Siemonsma. "Met dit evenement hopen wij dan ook dat Balk in het goede daglicht komt. Het is niet zo dat niemand van Balk heeft gehoord, maar voor watersporters kan het beter. Balk kun je natuurlijk niet verplaatsen, maar je kunt de mensen wel naar Balk halen."

Bron: Omrop Fryslân