FOTO'S / In één week van ijs in de sloot naar ijs in een hoorntje: voorjaar

BALK - Waar de liefhebbers vorige week nog volop hun streken op het natuurijs zetten, strooit moeder natuur nu met voorjaarstemperaturen. Een verschil van zo'n dertig graden in zeven dagen tijd. Er is sprake van een extreem vroege voorjaarsperiode volgens de weerkundigen.

De hoge temperaturen, in het zuiden van het land kan het zelfs 20 graden worden, houden waarschijnlijk nog de hele week aan. Het lenteachtige weer zorgt er voor dat de ijswinkels hun deuren hebben geopend. Ook Willem de IJskoning, sinds 2016 in Balk, stalde diverse smaken ambachtelijk ijs weer uit voor de liefhebbers. En die liefhebbers waren er genoeg, vanaf het moment dat de winkel open ging vonden het schepijs gretig aftrek.

30 soorten, 250 smaken
Normaal gesproken schept Willem Koning zo'n 30 soorten, hij heeft keuzen uit 250 smaken, uit de vitrine. Aangezien het voorjaar erg vroeg aangebroken is, vorig jaar gingen de eerste ijsjes in april over de toonbank, gebruikt de verkoper een beperktere voorraad. ,,Ik maak nu eerst het ijs uit de vriezers op. Nadat het gemaakt is wordt het op -25 graden bewaart. De schepklare temperatuur is -12.''

Het was dit weekend echter zo druk, dat populaire smaken als vanille, aardbei, maar ook suikerbrood, stracciatella en keekbeslag ijs zo goed als op zijn. ,,Omdat het ook de komende dagen mooi weer blijft, zet ik maandag de ijsmachine aan om nieuw ijs te maken. Mensen willen wat positiefs in deze tijd en daar helpt een lekker ijsje samen verwarmende zonnestralen voor'', vertelt de Balkster ijskoning tot slot, terwijl de rij van klanten voor de toonbank alweer groeit.