FOTO’S / Koeien gekeurd onder partytenten in Balk

BALK - Vanwege de warmte, te thermometer ging weer over de 30 graden, waren er voor de dieren tijdens de veekeuring in Balk partytenten neergezet. Op deze manier konden ze in de schaduw staan. Dat ging prima, het publiek had meer last van de warmte dan de dieren. En dat is natuurlijk zoals het hoort. Dieren kunnen niet weglopen, mensen wel.

De sfeer was in ieder geval opperbest, de boeren waren ook wel toe aan een verzetje. En ze wilden natuurlijk graag laten zien wat ze voor koeien in huis hebben. Iets meer dan 70 dieren waren van de partij.

De eerste veekarren arriveerden al om vijf uur in de ochtend op het naastgelegen Treemterplein. Hier konden de dieren verder schoon- en klaargemaakt worden voor de keuring. Er waren verschillenden prijzen te verdelen, voor kalveren, vaarzen, jonge koeien en ook bijvoorbeeld voor oude koeien.

De oudste prijswinnende koe was 15 jaar en gaf nog steeds goed melk. Een teken dat op deze koe goed is gepast. Aan het begin van de middag werden de prijzen uitgedeeld in de verschillende klassen en kregen de prijswinnende eigenaren een mooie beker. De organisatie had het prima voor elkaar.

Tekst en foto's Folkert Folkertsma