FOTO'S / Manege in Harich toneel 70e Fokdag It Fryske Hynder

HARICH - Vandaag was de aftrap van de 70e Fokdag van 'It Fryske Hynder' bij de manege in Harich. Vanwege de verwachte hoge temperaturen begon het gebeuren een uur eerder dan oorspronkelijk gepland zodat rond het middaguur gestopt kon worden. Voor paard en mens een verstandige keuze.

Voorheen werd de keuring van de Friese paarden in Blauwhuis gehouden, Harich vormt dit jaar voor het eerst het toneel. Voordeel met de hitte is volgens voorzitter Ferry Wolfswinkel: ,,Bij Manege Gaasterland hebben we ook de mogelijkheid om de paarden in boxen te zetten, zodat ze niet de hele dag op het keuringsterrein in de brandende zon hoeven te staan."

Honderdzes veulens en paarden waren aangemeld om beoordeelt te worden volgens de normen van 'It Fryske Hynder'. Lengte, bouw, kleur werden beoordeeld en ook de houding en draf werden door keurmeesters goed bekeken. Zaterdag is het vervolg. Dan is de temperatuur 10 graden lager dan donderdag. Een stuk aangenamer.

Jubileumopening
'It Fryske Hynder' wil dan echt uitpakken voor het jubileum. ,,We hebben een spectaculaire opening met onze vaste omroeper, omlijst met muziek en uiteraard met paarden. 's Middags is het middagprogramma dat door onze eigen leden wordt ingevuld."

It Fryske Hynder is opgericht op 29 januari 1952 in Sneek en het is daarmee de oudste fokvereniging van het land. Meer dan zestig mensen werden toen lid ter 'bevordering van de fokkerij van het Fries paardenras.'

Wolfswinkel nodigt iedereen uit om te komen, niet alleen de doorgewinterde paardenmensen. ,,Het is juist bedoeld voor iedereen die genot van het Friese paard, niet alleen voor de fokkers zelf."

Tekst Folkert Folkertsma / Omrop Fryslân
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden