FOTO'S / Onderwijsminister Dennis Wiersma volgt Friese lessen op Westermarskoalle

JOURE - De Westermarskoalle in Joure kreeg maandag bezoek van onderwijsminister Dennis Wiersma. Hij volgde drie Friese lessen. Wiersma deed met veel plezier mee in een muzikale les van groep 1/2a waarin hij door de kinderen werd 'belaagd' met dino's.

Bij aankomst werd de minister toegezongen door het ontvangstcomité van kinderen en klonk een driewerf 'hoera'. Zondag vierde Wiersma namelijk zijn 37e verjaardag. Ook Commissaris van de Koning Arno Brok, gedeputeerde Sietske Poepjes en burgemeester Fred Veenstra zongen mee.

Naast de les over dino's volgde Wiersma nog een geschiedenisles over Joure en was hij de verteller in een toneelles over 'De tsjoender fan Oz'. Allebeide ook gegeven in het Fries. ,,Het ging mij wel aardig af, geloof ik", zei Wiersma over zijn voorleesbeurt tegen Omrop Fryslân. ,,Je moet er wel weer een beetje inkomen, maar als je vroeger op school Fries hebt gehad, zoals ik, dan is het later een stuk gemakkelijker om het te kunnen verstaan, lezen en spreken. Het is een basis die je nodig hebt in Fryslân en die ook bij Fryslân hoort."

Fries bij andere vakken
Op de Westermarskoalle zijn ze van mening dat Fries op school het beste werkt als je de taal ook gebruikt bij andere vakken en activiteiten. Dat is ook de mening van de provincie Fryslân en onderwijsbegeleidingsdienst Cedin. Minister Dennis Wiersma, die zelf opgroeide in Franeker, wilde dat weleens met eigen ogen zien en meemaken en bracht daarom een uitgebreid werkbezoek aan de Westermarskoalle. Alle onderwijzers van de Jouster basisschool hebben de cursus 'Klasse Frysk' gedaan. De school wil nu het niveau van het Fries opkrikken van profiel C naar profiel A door de taal meer te gebruiken.

Het Friese werkbezoek van minster Dennis Wiersma werd afgesloten met een tafelgesprek, waarbij onder andere ook de burgemeester, de CdK, de gedeputeerde, de burgemeester en schooldirecteur Bert Kampherbeek samen met Ingrid Janssen van scholenkoepel Ambion aanschoven.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden