FOTO’S / Opening Monumentendag in Sondel; social media belangrijk voor levend houden cultureel en immaterieel erfgoed

SONDEL - Zaterdag werd in Sondel de  Monumentendag van de gemeente De Fryske Marren geopend. Met koffie en gebak konden de aanwezigen gaan zitten in de kerk die gelukkig iets koeler was dan buiten. Het weer zat de Monumentendag  in ieder geval niet tegen, behalve dat het voor sommige mensen misschien te warm was.

Mevrouw Minke E. Hiemstra gaf een korte presentatie van alle open monumenten in de gemeente en ging vervolgens in op de geschiedenis van de kerk van Sondel en de omgeving. Met beeldschermen werd het verhaal levendig gemaakt. Onder andere kwam naar voren dat het nu o zo vredige en mooie Gaasterland vroeger verscheurd werd door de oorlog tussen Wijckel en Harich.

Strijd op korfbalveld
De Schieringers en de Vetkopers kregen het met elkaar aan de stok en er werd op leven en dood gestreden. Zoals veel oorlogen ging het om geld en macht, dat is nu niet anders. Dat Wijckel en Harich met elkaar op de vuist gaan is nu niet meer voor te stellen. De enige strijd die tussen de dorpen wordt uitgevochten is op een sportieve manier op het korfbalveld.

Social media
De officiële opening werd gedaan door wethouder Janita Tabak. Ze stipte onder andere de rol van internet en social media aan bij promotie van het culturele erfgoed. En natuurlijk, net zo belangrijk, het immaterieel erfgoed. Dat zijn bijvoorbeeld de verhalen, maar ook de oude gebruiken en sporten zoals eierzoeken en Skûtsjesilen. Op die manier blijven de verhalen levend en wordt het niet vergeten.

Na deze opening werd iedereen uitgenodigd één of meerder monumenten in de gemeente te bezoeken en de verhalen van vroeger te beleven.

Tekst en foto’s Folkert Folkertsma
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Groot Fryslân

Wees loyaal – aan onze vrienden